Transportföretagen

Simon från Karlskrona och Lukas från Karlshamn i topp bland landets fordonselever på Yrkesprovet 2022 

Dela

Simon Johansson (grenen Lastbilsmekaniker) och Lukas Gottfridsson (grenen Personbilsmekaniker) placerade sig båda i topp bland landets fordonselever genom höga poäng och länsbästa resultat på Transportföretagens yrkesprov i sina respektive grenar. Bra jobbat säger vi och tackar för en strålande insats som vi tycker är värd att uppmärksamma nu när sommaren och examen närmar sig.

Grattis till väl genomfört Yrkesprov!
Grattis till väl genomfört Yrkesprov!

Mellan den 25 april och den 25 maj har nästan 1400 elever från 100-talet gymnasieskolor runtom i landet deltagit i Transportföretagens yrkesprov och diagnosprov. Yrkesprovet omfattar de fyra grenarna: bilskadeteknik, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik och riktar sig till elever på fordons- och transportprogrammet i årskurs 3.  

Syftet med yrkesprovet är att stärka och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov och för att spetsa utbildningarna så att de är aktuella och attraktiva.  

Vill ni intervjua dessa elever så har de kontaktuppgifterna 

  • Simon Johansson: 0723211158, E-post: simonchristianjonatan.johansson.e@skola.karlskrona.se 
  • Lukas Gottfridsson: 0761819473, E-post: lukas.gottfridsson@utb.karlshamn.se 

”Det är mycket värdefullt med så många duktiga elever som har deltagit i Transportföretagens yrkesprov. I år har yrkesprovet skrivits av fler än någonsin där vi ser en tydlig ökning mot förra året som var redan då ett ’all timehigh’. Motorbranschen har ett långsiktigt och stort rekryteringsbehov. Både bransch och skola behöver arbeta för att vara relevanta och attraktiva, som skola och som arbetsgivare. Här fyller yrkesprovet en viktig uppgift”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.  

Motorbranschen befinner sig mitt i det stora teknikskiftet med digitalisering och automatisering. En viktig uppgift är därför att berätta om den hållbara utveckling branschen befinner sig i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment, som också kan bidra till att fler kvinnor upptäcker branschens yrken. 

”Att arrangera yrkesprov och kvalitetshöjande aktiviteter, innebär att långsiktigt stärka utbildningarna samt att skapa forum och plattformar för bransch och skola att mötas. Det är också högaktuellt att genom proven nå ut om Transportskiftet – att transportsektorn förflyttar sig mot att bli mera hållbar och att branschens yrken är under förändring”, avslutar Caj Luoma.  

 Om Transportföretagens yrkesprov: 

Yrkesprovet omfattar avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar. Eleverna får svara på 7, 8 eller 11 moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av 12 flervalsfrågor. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 1361 elever yrkesprovet, vilket är ännu fler än förra året och yrkesprovet stärker sin ökning ytterligare., från 100-talet gymnasieskolor. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller.   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grattis till väl genomfört Yrkesprov!
Grattis till väl genomfört Yrkesprov!
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum