Umeå kommun

Siri Elfhag tilldelas 2019 års konststipendium för avgångselever

Dela

Kulturnämnden beslutade vid dagens sammanträde att tilldela Siri Elfhag 2019 års stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan.

Motivering

Siri Elfhag är en väldigt uppriktig ung målare, som förutom att ha utvecklat en anmärkningsvärd förmåga att teckna och ett skickligt handlag inom måleriet, vilket är en följd av noggranna studier av såväl förmodern som modern färghållning – flamländsk barock och nordlig modernitet, också har utvecklat ett eget bildspråk och motivvärld.

Siri Elfhag är den sociala världens målare, men hon förstår sociala interaktioner på ett symboliskt sätt, scener vänds genom växelverkan mellan det överdådigt syndiga, sagan och det apokalyptiska. Hon är en psykologisk målare, sparsam med detaljer, som gärna lämnar öppet för tolkningar. Men hon skapar alltid en spänning, vare sig det ligger i motivet och/eller genom en störning i paletten för den enskilda målningen. Siri har också deltagit i samarbetsprojekt såsom performanceföreställningar. Hon har dessutom organiserat ett antal utställningar under sin tid vid Konsthögskolan i Umeå och på detta sätt bidragit till en dynamisk miljö.

Om stipendiet

Umeå kommuns konststipendium för nyutexaminerade på 20 000 kronor delas ut till en elev ur Konsthögskolans avgångsklass i magisterutbildningen. Stipendiaten utses på rekommendation av professorskåren vid Konsthögskolan, Umeå universitet. 

Mer information:

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Mästerbotten #3 har siktet inställt på ännu en slutsåld succé12.9.2019 14:47:09 CESTPressmeddelande

Den 12 oktober är det tredje gången gillt för Mästerbotten på Väven. Samarbetet med Random Bastards och Hoopdiggas, Tiljan och Umeå kommun har visat sig vara ett lyckat koncept som gått för fulla hus. Inget Mästerbotten har varit det andra likt och inför årets upplaga har det kreativa kollektivet Random Bastards och Hoopdiggas bland annat utlovat inget mindre än ett niomannaband på scen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum