Statens Institutionsstyrelse

SiS nya säkerhetsorganisation tar form

Dela

SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark har beslutat inrätta en säkerhetsavdelning inom SiS. Nu tillträder Petter Wåhlberg som tillförordnad säkerhetsdirektör.

Petter Wåhlberg är socionom med lång erfarenhet av att kombinera säkerhet med vård och behandling. Han kommer närmast från Kriminalvården, där han varit anstaltschef på anstalten Storboda i Rosersberg.

– Det känns hedrande att få vara med och bygga upp en avdelning som ska skapa tydlighet och normering kring säkerhetsfrågorna på SiS.

– Målbilden är att skapa ett gott, hållbart och välfungerande säkerhetsarbete inom hela myndigheten. Vi måste identifiera, förebygga och hantera risker och hot i rätt tid. En effektiv säkerhetsorganisation blir ett stöd för SiS medarbetare i deras vardag, säger Petter Wåhlberg.

En säkerhetsutredning som tillsatts av SiS generaldirektör har identifierat ett antal områden som myndigheten behöver arbeta med på både kort och lång sikt. Det handlar bland annat om larm vid utomhusvistelse och att identifiera vilka institutioner som behöver förbättrat skalskydd. Det handlar också om att stärka arbetet med riskbedömningar och att etablera en god samverkan med andra myndigheter.

Bilder

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Lindhagensgatan 126
11251 Stockholm

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum