Statens Institutionsstyrelse

SiS stänger tillfälligt avdelning på Bärby

Dela

För att kunna säkerställa en trygg vård- och behandlingsmiljö stängs tillfälligt avdelning Klockbacka på SiS ungdomshem Bärby från och med fredag den 11 februari. Det som ligger till grund för stängningen är att det framkommit brister i vårdmiljön, bland annat i bemötandet av placerade unga från medarbetare på avdelningen.

Foto: Statens institutionsstyrelse
Foto: Statens institutionsstyrelse

– Alla har rätt att känna sig trygga hos oss. Oavsett var och på vilken nivå man arbetar inom SiS krävs professionalitet och att man respekterar rollen som statsanställd, med utgångspunkt i våra målgruppers vård- och behandlingsbehov. Nu ser vi brister i detta, och därför behöver vi agera genom att tillfälligt stänga Klockbacka, säger Helena Finér, tf. verksamhetsdirektör SiS ungdomsvård norr.

Åtgärder för att verkställa stängningen av avdelningen påbörjas omgående och ska bedrivas skyndsamt. Detta ska samtidigt ske med stor omsorg av ungdomarna, som kommer att omplaceras till andra avdelningar inom myndigheten i samverkan med socialtjänsten. SiS kommer att genomföra en intern utredning för att identifiera vilka åtgärder som behöver vidtas för att säkra en god och trygg vårdmiljö på Klockbacka.

Beslutet om stängning av Klockbacka gäller tills vidare.

Kontakter

Bilder

Foto: Statens institutionsstyrelse
Foto: Statens institutionsstyrelse
Ladda ned bild

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

SiS går upp i stabsläge på grund av platsbristen21.6.2022 10:31:20 CEST | Pressmeddelande

Statens institutionsstyrelse, SiS, kan idag inte leva upp till kravet att omedelbart anvisa plats utifrån barnens och ungdomarnas behov och socialtjänstens efterfrågan. SiS har på flera ungdomshem tvingats reducera antalet platser på grund av personalbrist och svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Därför upprättas nu en nationell stabsorganisation i syfte att stödja och förbättra den rådande platssituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum