Linköpings kommun

Sista avslutet på Skäggetorpsskolan

Dela

Nu är det sista kapitlet skrivet kring Skäggetorpsskolan genom att slutrapporten för avvecklingen av högstadieskolan är klar. Ett i stora drag lyckat projekt som gett eleverna en bra möjlighet att fortsätta sina studier på nya skolor i kommunen.

I maj 2020 kom beskedet att Skäggetorpsskolan skulle läggas ner som ett led i arbetet med att höja elevernas betyg och samtidigt minska segregationen i Linköping. Från och med höstterminen 2021 skulle skolans elever nu få nya skoltillhörigheter.

Det var nödvändigt med förändringar på skolan, menade ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Erik Östman (M).

I början av projektet möttes projektledare Sandra Wahlström av personalens oro utifrån ett elevperspektiv. Kommer eleverna få den undervisning de är berättigade till när ett sådant här beslut är taget, frågade man sig. Det var också en av de största farhågorna och riskfaktorerna i projektet, att elever och personal skulle sluta på skolan i förtid.

Så blev inte fallet. Endast tre från personalen gick till andra uppdrag i förtid. En bidragande orsak kan ha varit den engångssumma som vissa arbetsgrupper på skolan blev lovade om man stannade kvar under hela läsåret 20/21. Engångssumman var 25 000 kronor.

Ett gott mottagande av alla

Nu efter snart en första termin på en ny skola och arbetsplats har både elever och personal från Skäggetorpsskolan i stort upplevt ett bra och gott mottagande. Hela 95,4 procent av eleverna tycker det är okej, bra eller väldigt bra på nya skolan, vilket måste ses som en jättevinst i projektet som bara hade ett år på sig att förbereda såväl Skäggetorpsskolans alla elever och medarbetare som de mottagande skolorna.

“Jag mår jättebra på min nya skola. Jag var rädd att det skulle gå dåligt på den nya skolan men det var helt tvärtom. Jag har vänner från massa olika klasser, lärarna är snälla och hjälper mig när det behövs, det är lätt att skaffa vänner och självaste skolan är stor och öppen. Jag är allmänt jättenöjd med min placering.” skriver en elev i en utvärdering.

Rektorerna på de mottagande skolorna är övervägande positiva kring att de nya eleverna funnit sig till rätta. Efter en lite trevande start på nya skolan har eleverna funnit sig till rätta med både lärare och klasskompisar.

– Eleverna från Skäggetorpskolan har varit ett fantastisk tillskott och utvecklande för Tokarpskolan. De har integrerats på ett mycket bra sätt och är ambitiösa med sin skolgång, säger Espen Surén, rektor på en av de mottagande skolorna - Malmslättsskolan Tokarp.

Forskare följer utvecklingen

Även om Linköpings kommun nu har lagt sista pusselbiten kring Skäggetorpsskolan kommer forskare från Örebro universitet fortsätta följa utvecklingen av eleverna och arbetet på två utvalda mottagande skolor.

– Detta är en viktig pusselbit i arbetet, så att vi får se vad som faktiskt händer med elevernas resultat, men att också låta forskarna titta på processerna utifrån. Detta kan vara till gagn för hela skol-Sverige, att man lär sig av det arbete vi har gjort, säger Sandra Wahlström.

Kontakter

Axel Svartling, kommunikatör
Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen
Tel: 013-29 42 59

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Nytt stöd till servicenoder på landsbygden18.10.2022 15:39:42 CEST | Pressmeddelande

Kriget i Ukraina och efterföljande energikris har lett till en extraordinär situation med skenande varu-, bränsle- och elpriser. Det påverkar såväl privatpersoner som många branscher, och på landsbygden finns därtill en risk för att Linköpingsbornas tillgång till dagligvaruförsörjning i de identifierade servicenoderna försämras. Därför har kommunstyrelsen idag fattat beslut om ett extrastöd om totalt 500 000 kronor under 2022 till utpekade servicenoder i kommunens “Serviceplan för landsbygden”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum