Dramaten

Sista chansen att se Oidipus/Antigone

Dela

Regissören Eirik Stubøs hyllade dubbeluppsättning av Sofokles dramer Oidipus och Antigone från 2017 får nypremiär den 3 februari. Tre exklusiva föreställningar på Stora scenen.

Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks

Oidipus är en tragedi från 427 f.Kr. med deckarliknande inslag. Kung Oidipus försöker hitta personen som har mördat hans företrädare på tronen. Snart läggs ledtrådarna ihop och pekar mot honom själv. Dessutom verkar den fruktansvärda spådomen om att Oidipus skall döda sin far och äkta sin mor redan ha slagit in. Tragedin får sin fortsättning i Antigone, skådespelet om dottern som vänder sig mot makten för att få ge sin bror en värdig begravning. Trots hot om dödsstraff vägrar hon att vika sig. Här ställs lagen mot moralen och kungens makt mot gudarnas.

Eirik Stubø har sedan han tillträdde som teaterchef på Dramaten regisserat Och ge oss skuggorna av Lars Norén, Den goda viljan av Ingmar Bergman och En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson.

Sagt i pressen om Oidipus/Antigone
”Med 'Oidipus/Antigone' befäster Eirik Stubø sin position som den förtätade stämningens mästare.” DN
”Stubøs uppsättning är självklar, mäktig och nedtonad. Ensemblen lyser av sällsam närvaro” SvD
”…en mycket vacker uppsättning, uppfordrande på ett inbjudande vis.” Aftonbladet

Medverkande:
Kreon Hannes Meidal
Teiresias Gunnel Lindblom
Ismene Ellen Jelinek
Haimon Rasmus Luthander
Antigone Ana Gil de Melo Nascimento (har tidigare spelats av Sanna Sundqvist)
Budbärare Etienne Glaser
En herde Hans Klinga
En tjänare Maria Salomaa
Körledare Johan Ulveson
Kör 1 Per Mattsson
Kör 2 Kicki Bramberg
En väktare David Book

Översättning Emil Zilliacus och Hjalmar Gullberg
Bearbetning Marie Lundquist, Eirik Stubø och Cecilia Ölveczsky
Regi Eirik Stubø
Scenografi och kostym Kari Gravklev
Ljusdesign Ellen Ruge
Ljuddesign Björn Lönnroos
Peruk och mask Peter Westerberg och Lena Bouic-Wrange

Alla föreställningar textas till svenska och engelsk via en app i mobil eller surfplatta.

Oidipus/Antigone den 3, 5 och 6 februari, Stora scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum