Resia AB

Sista chansen till Medelhavsvärme

Dela

Sommarvärmen går mot sitt slut även vid Medelhavet, men än finns det några resmål som fortfarande erbjuder behagliga temperaturer. På topplistan över resmål att besöka vid Medelhavet i september och oktober ökar Korfu, Sicilien och Zakynthos rejält medan Cypern och Preveza backar. Ta del av Medelhavets varmaste platser samt sensommarens absolut bästa spartips här.

–  När man kommer till slutet av september och oktober börjar många resmål runt Medelhavet att tappa de varma temperaturerna som svenskarna drömmer om. En riktlinje brukar vara att ju längre söderut i Medelhavsregionen man kommer, desto varmare temperaturer kan man njuta av. Kreta brukar alltid toppa listorna men i år ser vi en ny het destination i toppen, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Ny favorit på tronen

På chartertopplistan klättrar Rhodos upp i topp. Denna grekiska pärla har under 2019 varit väldigt populär bland svenskarna och ökar nu alltså även under sensommaren och hösten. Att Rhodos är så populärt beror främst på utbudet av aktiviteter och bra hotell men självklart även på att värmen stannar här längre än på många andra platser. Medeltemperaturerna ligger i september på 28 grader i luften och i vattnet på hela 25 grader. Åker man i oktober har graderna sjunkit en aning till 24 grader i luften och 23 i vattnet.

Kreta – svenskarnas sista minuten-favorit

När det kommer till resmål som bokats i september med snar avresa, sk sista minuten, är det Kreta som drar det längsta strået. Att Kreta är så populärt är en mix av ett behagligt klimat, ett brett utbud av aktiviteter samt många och långa stränder. Dessutom finns det gott om såväl stora och kända turistorter som mindre och genuina grekiska pärlor. Platanias och Rethymnon är de mest kända orterna men det finns även mindre orter som Agios Nikolaos och Elounda som lockar. Att strosa i gränderna eller vid hamnen i den större staden Chania är också en fröjd. Här kan man frossa i såväl mat som shopping (framför allt läder och guld) och historia.

Resmålen som trendar

Sicilien, som är Medelhavets största ö, lockar svenskar i september och oktober och bjuder då på en dagstemperatur på mellan 23 och 27 grader. Vattnet är också behagligt med ett snitt på 25 grader under den här perioden. Här smakar de färska skaldjuren lite bättre, flera av stränderna ha utsetts till världens bästa och de historiska höjdpunkterna får även den ointresserade att höja på ögonbrynen. Den grekiska ön Zakynthos med sitt turkosa vatten och mysiga badvikar trendar också och här kan man njuta av termperaturer mellan 22 och 27 grader under den här perioden. Två andra grekiska favoriter som trendar är Korfu och Samos.

Resmålen som tappar

Bland resor som bokas med kort framförhållning tappar Kos, Split och Alghero (Sardinien) något. Däremot ökar Kos på listan över resmål som bokats med bättre framförhållning. Samma sak gäller för Split som hamnar på sjätte plats på chartertopplistan. Sardinien tappar dock på båda listorna och här finns ingen direkt förklaring mer än att många jämför ön med Sicilien och att man åker till en utav dem, och i år verkar svenskarna föredra Sicilien.

 Hit åker man för sommarvärme i september

För den som önskar varma temperaturer (28 + grader) runt Medelhavet i september passar Cypern, Sicilien och Algarvekusten i Portugal bra. Nöjer man sig med temperaturer på från 23 grader erbjuder bland annat Malta, Albanien, Korfu, Menorca, Turkiet och Ibiza behagliga temperaturer.

Hit åker man för sommarvärme i oktober

I oktober är det lite svårare att hitta medeltemperaturer över 28 grader vid Medelhavet. Nöjer man sig med 23-28 grader har man dock fortfarande många alternativ - Cypern, Portugal, Sicilien, Rhodos, Malta, Kreta och Mallorca bland annat.

Prisvärd period

Han man möjlighet att resa i slutet av september och i oktober kan man komma undan med riktigt bra priser. Just nu ligger priserna på en vecka till Medelhavet på från 2 398 kronor** inklusive boende. Kan man tänka sig att åka sista minuten finns det resor från 399 kronor, då ingår dock enbart flyg. En sista minuten med boende får man just nu betala från 1 499 kronor för.

– Ett spartips är att alltid försöka åka när inte så många andra åker och att nöja sig med temperaturer kring 20-sträcket istället för 25 +. Städer som Aten på grekiska fastlandet erbjuder temperaturer runt 21 grader i oktober och hit kan man ju även resa reguljärt. Dessutom går det utmärkt att påbörja en sensommarbåtluff härifrån. Mindre folk, bättre priser och större möjligheter att umgås med lokalbefolkningen. Win win, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

 

*Hit reser svenskarna för Medelhavsvärme

 

Charter

 

 1. Rhodos (2)
 2. Mallorca (4)
 3. Kreta (3)
 4. Cypern (1)
 5. Antalya, Turkiet (5)
 6. Split, Kroatien (7)
 7. Kos (ny!)
 8. Zakynthos (ny!)
 9. Catania, Sicilien (ny)
 10. Korfu (ny!)

*Topplistan är baserad på försäljning i butik och online under 2019 med avresa 18 september 2019 – 31 oktober 2019. Inom parentes syns placeringen vid samma tidpunkt förra året.

*Sista minuten

 1. Kreta (1)
 2. Mallorca (2)
 3. Cypern (4)
 4. Rhodos (5)
 5. Antalya, Turkiet (3)
 6. Catania, Sicilien (ny!)
 7. Preveza (ny!)
 8. Side (ny!)
 9. Korfu (!)
 10. Samos (ny!)

*Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online under september månad 2019 med avresa 18 november 2019 – 31 oktober 2019. Inom parentes syns placeringen vid samma tidpunkt förra året.

**Priserna framtagna 17 september 2019 kl 14:00 och uppdateras regelbundet.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Ansvarar för kommunikationen inom Resia Semester. Kontakta mig för frågor gällande semesterresor för privatpersoner.

Tel:070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Hit reser svenskarna i jul30.9.2019 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras. Hit reser svenskarna i jul.

Spännande nykomlingar bland svenskarnas vinterfavoriter3.9.2019 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 %), Sydney (+12 %) och Denpasar (+58 %). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 %) och Banjul (+10 %). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 %).

Höstlovets absolut bästa resmål20.8.2019 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten närmar sig och bokningarna till höstlovet är redan i full gång. Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom (+135 %) jämfört med samma period förra året. Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum