Stockholms stad

Sista parkeringsbiljetten i Stockholms stad

Dela

Idag monterade Stockholms stad ner den sista parkeringsautomaten som skrev ut pappersbiljetter.

Sista parkeringsautomaten togs idag bort på Kungsholms strand 169. Foto: Solveig Edlund/Stockholms stad.

Staden har nu gått över till klimatsmarta digitala parkeringsautomater med solcellsdrift. Kunden anger sitt registreringsnummer i p-automatens display. Betalning sker med bank- och kreditkort samt de vanligaste bensinkorten. Parkeringsautomaterna accepterar också betalning via Apple-Pay och Samsung Pay. Alla former av kvitton är nu digitala. Kunden kan själv välja om automaten direkt ska skicka dessa underlag via SMS eller e-post, och kan även i efterhand hämta sina kvitton via stadens hemsida; pkvitto.stockholm.se.

Parkeringsövervakningen sker genom att parkeringsvakten kontrollerar fordonets registreringsnummer i sin handdator. Parkeringsvakten få då svar på om fordonet har en pågående betalning med rätt taxa för den gata där fordonet står parkerat.

Staden ersatte i början av 1980-talet cirka 14 000 p-mätare med parkeringsautomater och dessa har sedan utvecklats till att gå från mynt till betalning via betalkort. Antalet pappersbiljetter ökade successivt och på senare år skrevs det ut cirka 7,4 miljoner parkeringsbiljetter varje år. I samband med säkerhetskrav från banker- och kortutgivare har dessa parkeringsautomater nu uppnått sin tekniska livslängd.

Stockholms stad har 800 stycken nya klimatsmarta p-automater i innerstaden och 200 stycken i ytterstaden.

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretErik Söderberg, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

08-508 26 282erik.soderberg@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Unikt studentfirande för komvuxelever på Södermalm13.6.2019 11:33:57 CESTPressmeddelande

Åsö vuxengymnasium arrangerade sin allra första examensceremoni för komvuxelever under samma vecka som många gymnasieelever i Stockholm tar studenten. Under ceremonin, som är unik i sitt slag, fick komvuxstuderande chansen att fira sin gymnasieexamen med familj och vänner. – Äntligen ett studentfirande för oss som har gått på komvux, säger Zahraa som är en av de komvuxelever som deltog i examensceremonin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum