Kommunal

Sju av tio känner oro att pensionen inte kommer räcka

Dela

Sju av tio känner oro inför att pensionen inte kommer att räcka eller att inte orka arbeta fram till pensionsåldern, det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal. Fackförbundet larmar och varnar för ökad utbrändhet bland välfärdsarbetare om inget drastiskt görs för att förbättra arbetsmiljön.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

-  Nu får det vara nog. Vill vi ha en fungerande välfärd så måste det investeras i välfärden, det behöver bli ordning och reda. Ett första steg är att kraftigt öka bemanningen och införa nationella bemanningsriktlinjer kring personaltäthet. Vi behöver också en Britt-Marie pension så att det finns möjlighet att efter ett långt arbetsliv gå i förtida pension innan kroppen helt tar slut, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Samtidigt som både räntorna och inflationen stiger känner allt fler oro inför pensionen. Oron är stor även bland yngre. I åldersgruppen, 18–29 år, uttrycker sex av tio en oro för att inte orka arbeta fram till pensionen och 65 procent i samma åldersgrupp oroar sig för att pensionen inte kommer att räcka.

-  Det är skamligt att de som stod i fronten under pandemin och som arbetar i välfärden känner oro inför hur de ska klara pensionen. På ålderns höst ska man ha guldkant på tillvaron, inte leta efter den billigaste falukorven för att få vardagen att gå runt,säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Arbetsmiljön är ett stort problem för många medlemmar. Medlemmar som uppger att de dagligen är kroppsligt och, eller, psykiskt trötta efter en arbetsdag har ökad risk att oroa sig för att inte orka arbeta fram till pensionen. Samtidigt har riksdagen i år höjt åldersgränsen i pensionssystemet.

Kommunals krav för att minska medlemmarna i välfärdens oro inför pensionen:

  • Inför Britt-Marie pension – en möjlighet för den med ett mycket långt arbetsliv bakom sig att gå i förtida pension innan kroppen tar slut. Regeringens förslag om trygghetspension genom lättnader i sjukersättningen och Britt-Marie pension blir två viktiga ventiler för medlemmarna.
  • Inför bindande nationella bemanningsriktlinjer kring personaltäthet och utbildning inom äldreomsorgen. Det ger bättre förutsättningar att orka ett långt arbetsliv. Dessutom ger ökad anställningstrygghet och rätt till heltid bättre förutsättningar inför intjänandet till pensionen.
  • Öka bemanningen i förskolan – det behövs för att kompensera för barnens ökade vistelsetider.
  • Högre löner – för att medlemmarna ska få bättre förutsättningar att få en bättre pension är det viktigt att de förutom heltidsarbete och tryggare anställningar även får en bättre löneutveckling.

Siffrorna är hämtade från Kommunals medlemsundersökning från 2021 och innehåller information om hur medlemmar inom äldreomsorgen och förskolan svarat inom ett stort antal områden som handlar om deras situation på arbetsplatsen och i vardagen. 

Sju av tio känner oro att pensionen inte kommer räcka

Medlemmarna i Kommunal är oroliga för att pensionen inte kommer att räcka. I diagrammet framgår det att sju av tio (73 procent) känner ganska eller mycket stor oro inför pensionen, varav 36 procent uttrycker mycket stor oro. Det är endast en av 20 (6 procent) som svarat att de inte alls känner oro inför pensionen.

Rapporten: Oro att ta på allvar - välfärdsarbetarnas syn på sin pension | Kommunal

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Ny överenskommelse för ökad anställningstrygghet20.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter konstruktiva förhandlingar så har Kommunal och Vårdföretagarna kommit överens om att de nya reglerna om särskild visstidsanställning kommer att bli tillämpliga på avtalsområdena vård och behandling samt omsorg och äldreomsorg. Det innebär att Kommunal nu säkerställt att den viktigaste anställningsskyddsfrågan inom paketet trygghet och omställning får fullt genomslag på avtalsområdena. Resultatet av förhandlingarna kommer stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden och öka tryggheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum