Region Uppsala

Sju regioner överens om nytt samverkansavtal

Dela

Idag antog Samverkansnämnden för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion ett nytt samverkansavtal. Det nya avtalet syftar till att utveckla samarbetet mellan de sju regionerna som ingår, däribland Region Uppsala. Sjukvårdsregionen ska också byta namn.

Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen
Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen

Det nya samverkansavtalet gäller från 2021 och reglerar formerna för samverkan inom sjukvårdsregionen, bland annat ekonomiska förutsättningar när patienter vårdas på sjukhus utanför den egna regionen. Det ger också möjlighet till att utveckla regionala lösningar inom specialområden. Det nya namnet, Sjukvårdsregion Mellansverige, syftar till att tydligare beskriva vad sjukvårdsregionen är.

– Det känns mycket bra att de sju regionerna nu utvecklar det gemensamma avtalet för en mer jämlik hälso- och sjukvård i sjukvårdsregionen. Det skapar också bättre förutsättningar för att adressera regionala utmaningar, menar Andreas Svahn (S), ordförande för Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– Avtalet är viktigt för Region Uppsala och Akademiska sjukhuset, som har i uppdrag att ge specialiserad vård till hela sjukvårdsregionen. Det nya avtalet innehåller ny ekonomisk ersättningsmodell som utgår från faktiska kostnadsökningar istället för ett generellt index, vilket ska ge täckning för de kostnader vi har när vi säljer vård, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen i Region Uppsala.

Innan avtalet träder i kraft ska det godkännas av regionerna som ingår i sjukvårdsregionen.

Fakta

Uppsala-Örebro sjukvårdsregion är en av sex sjukvårdsregioner i Sverige och den näst största med cirka 2,1 miljoner invånare, 7 regioner och 80 kommuner. Genom samverkan vill sjukvårdsregionen erbjuda invånarna tillgång till en jämlik hälso- och sjukvård av god kvalitet. I sjukvårdsregionen ingår Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Värmland, Region Västmanland samt Region Örebro län. www.svnuppsalaorebro.se

Nyckelord

Kontakter

Andreas Svahn (S), ordf Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, tel 070-524 22 66
Emilie Orring (M), ordf regionstyrelsen Region Uppsala, tel 076-785 41 72

Bilder

Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen
Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Folktandvården vill vända kariestrenden med tandborstapp23.10.2020 10:54:05 CESTPressmeddelande

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Då är det extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa barnfamiljer att göra tandborstningen roligare har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en Halloweenkostym. – Det är de goda vanorna i vardagen som gör skillnad, säger Anna-Cari Lindh, cheftandläkare vid Folktandvården i Region Uppsala.

Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala råd för Uppsala län för att bekämpa covid-1920.10.2020 14:13:59 CESTPressmeddelande

Folkhälsomyndigheten beslutade idag i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala att utfärda skärpta råd för Uppsala län i syfte att minska spridningen av covid-19. - Vi välkomnar beslutet och uppmanar alla länsinvånare att följa råden. Vi har en mycket oroande utveckling i länet som vi måste bryta omgående, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum