Lindholmen Science Park

Sju startups bjuds in till Göteborgs innovationshub MobilityXlab i januari 2021

Dela

Efter en tuff urvalsprocess och ett rekordhögt antal ansökningar är det nu klart att sju startups väljs in till MobilityXlab och får chansen att samarbeta med innovationshubbens partners CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

Företagen som bjuds in till MobilityXlab våren 2021 är:

CogniBIT (Tyskland)

High Mobility (Tyskland)

Naventik (Tyskland)

Nortical (Sverige)

Opsis Emotion AI (Singapore)

Phasaya (Belgien)

The Tyre Collective (Storbritannien)

Möjligheten att utveckla innovationer och att växa till nästa nivå tillsammans med MobilityXlabs partners attraherar många startups runt om i världen. Vårens utvalda startups har sitt fokus inom däckslitage, batterihälsa, förarbeteende och simuleringar, gemensamt är att de alla har samma passion för att utveckla framtidens mobilitet.

– Vi är väldigt exalterade över att ha blivit antagna till MobilityXlabs program. Det är en fantastisk möjlighet för oss på Nortical att få jobba tillsammans med världsledande företag och att få hjälpa dem att verkligen utnyttja Li-on batteriernas fulla potential, säger Pavel Calderon, COO på Nortical.

– Urvalsprocessen äger rum två gånger om året och engagemanget från alla partners är högt. Att jobba med innovationer handlar inte bara om vad företag gör på egen hand, utan vilka de har tillgång till och möjlighet att samarbeta med!, säger Katarina Brud, director på MobilityXlab.

– Jag är väldigt stolt över att se hur MobilityXlab fortsätter att attrahera ledande startups runt om i världen. Det är ett bevis på att samarbete för att skynda på innovationer är ett vinnande koncept. De växande bolagens starka fokus inom hållbar mobilitet är en perfekt matchning med partners ambitioner för att skapa renare, säkrare och mer effektiva transportlösningar, säger Johan Lundén, Senior Vice President Volvo Group och ordförande för MobilityXlab.


Läs mer om de invalda företagen:

CogniBIT (Tyskland)
CogniBIT, deep-tech startup från München. Möjliggör utveckling av säkra autonoma fordon med hjälp av realistisk simulering av trafikanter. Deras agentmodell låter biltillverkare testa om deras autonoma fordon kan hantera oförutsett mänskligt beteende i trafiken.

High Mobility (Tyskland)
HIGH MOBILITY aggregerar fordonsdata och har som mission att bygga den bästa miljön för innovativa företag att diskutera, testa och starta datadrivna mobilitetstjänster. Banbrytande tredjepartsförsäkring, EV-laddning och fleet management-tjänster använder HIGH MOBILITYs Auto API för att få tillgång till fordonsdata från olika biltillverkare via ett enda API.

Naventik (Tyskland)
NAVENTIK GmbH är en avknoppning från University of Technology Chemnitz. Baserat på mer än 18 års erfarenhet av grundarna, är företagets uppdrag att möjliggöra satellitnavigering för automatisk körning. Kärnkompetensen är att tillhandahålla positioneringslösningar för ADAS på SAE nivå 3+ med en unik, egen GNSS-sensor och positioneringsmotor.

Nortical (Sverige)
Nortical specialiserar sig på att uppskatta batteriets prestanda. Genom att samla data från batterianvändande, förutspå prestandan och värdegradering på lithium-ion batterier i elektriska fordon kan Nortical ge sina kunder verktyg för att använda batterierna på ett bättre sätt vilket kan förlänga livslängden på batterier samt möjliggöra återbruk.

Opsis Emotion AI (Singapore)
Opsis är spin-off från A * STAR baserat på 5 års FoU inom Emotion Analyses AI och tekniken har vunnit sex internationella utmärkelser.
– Detekterar tusentals olika känslor/uttryck
– Enda lösningen i världen som använder psykologisk cirkumplexmodell
– Bearbetning och analys i realtid för enskilda och stora publikgrupper
– Hög tillförlitlighet, även med kulturella och etniska skillnader

Phasya (Belgien)
Phasya utvecklar avancerad mjukvara för att observera förarens fysiologiska och kognitiva tillstånd (t ex sömnighet, kognitiv belastning, stress) som påverkar säkerhet, beteende, välmående och användarens upplevelse.

The Tyre Collective (Storbritannien)
Tyre Collective är ett innovationsföretag som är världsledande inom insamlande av partiklar fråndäckslitage. De påskyndar övergången mot mobilitet utan utsläpp för att skydda vår miljö och hälsa.

Kontakt
Katarina Brud
Director, MobilityXlab
+46 (0)70 - 866 29 77
katarina.brud@mobilityxlab.com

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

MobilityXlab grundades hösten 2017 av CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact på Lindholmen Science Park i Göteborg. Det är en facilitator och ett gränssnitt mellan startups/scaleups och globala företag för samverkan, med målet att finna nya innovationer och lösningar kring framtidens mobilitet för en hållbar morgondag. Två gånger per år matchas startups från hela världen med partnerföretagen. Lindholmen Science Park är värd för MobilityXlab. Utöver partners är Västra Götalandsregionen och Vinnova finansiärer.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Nytt samarbete elektrifierar byggarbetsplatser i Västsverige22.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I ett nystartat projekt inom ramen för ElectriCity i Göteborg, tar nu flera tunga aktörer konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll, kommer man att testa hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg. Elektrifiering inom sektorn är en central del i den omställning som krävs för att nå viktiga miljö- och klimatmål.

Tolv startups utvalda att samarbeta med sex världsledande svenska industriföretag8.6.2021 07:32:36 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar MobilityXlab de tolv startupbolag som valts ut att vara med i skapandet och utvecklandet av framtidens mobilitet tillsammans med sex av Sveriges största industriföretag. Till årets första grupp av utvalda företag har DPella/Sverige, Deep Scenario/Tyskland, IVEX/Belgien, AgeVolt/Slovakien, Chargetrip/Nederländerna, DataTor Lab/Sverige, Emsense/Sverige, Kontrol/Österrike, RadChat/Sverige, Sekai/Malta, Lolo/Sverige och Omen Technologies/Sverige, getts möjligheten efter en omfattande urvalsprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum