Sjukhusdirektören på Akademiska: ”Digitalisering möjliggör effektivare patientsäkerhetsarbete”
Digitaliseringen av vården går framåt i rask takt vilket skapar nya möjligheter att lyfta kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet till en ny nivå. Datadrivet kvalitetsarbete är ett av fyra prioriterade områden i Akademiska sjukhusets strategi. Detta lyfts fram under ett webbinarium fredagen 18 mars, arrangerat av sjukhuset i samarbete med Dagens Medicin Agenda.

- Vi har beslutat att ta ett helhetsgrepp i denna fråga, med målet att skapa framtidens modell för vårt kvalitetsarbete. Det ska vara datadrivet, patientnära och genomsyra hela vårdkedjan. Ytterst handlar det om att få en mer proaktiv och hållbar hälso- och sjukvård, säger sjukhusdirektör Marianne van Rooijen.
Under webbinariet beskrivs de första stegen i Akademiska sjukhusets arbete för mer datadrivet kvalitetsarbete. Ett exempel är ett ”baspaket” för kvalitet och patientsäkerhet som tagits fram av chefsläkare tillsammans vårdkvalitetsenheten. Baspaketet innehåller all information om kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet på Akademiska sjukhuset tillsammans med allmänna vårdkvalitetsdata. Dessa parametrar kompletterar de kvalitetsindikatorer som är specifika för olika verksamheter, till exempel inom ambulansen (andel patienter som skattat sin smärta innan smärtlindring givits) och kirurgi (vårdtid och återinläggning för akutkirurgiska patienter).
- Med hjälp av gemensamma indikatorer kan vi följa kvalitetsarbetet på sjukhusnivå och visa oss själva vad vi gör och förbättrar. Det är också ett sätt att visa våra uppdragsgivare att vi har kvalitet i fokus. God kvalitet ska genomsyra allt vi gör, oavsett om det gäller vård, utbildning, forskning, dokument, tillgänglighet eller annat, säger Marianne van Rooijen.
Att arbeta datadrivet betyder, enligt Marianne van Rooijen, att medarbetarna på enkelt sätt ska få in data i register och minst lika enkelt få ut data när man vill titta på resultaten. Likaså att de data som följs är relevanta för verksamheten.
Under webbinariet beskrivs de första stegen i Akademiska sjukhusets arbete. Det blir också diskussioner om vägen framåt för en mer proaktiv och hållbar hälso- och sjukvård. Flera exempel på sjukhuset lyfts fram. Bland deltagarna finns även en patientrepresentant från Riksförbundet HjärtLung som lyfter fram patientperspektivet - hur patienterna vill vara med och utveckla kvalitetsarbetet i vården. Webbinariet avslutas med en diskussion om framtidens kvalitetsarbete i vården och hur vi tar vara på möjligheterna.
Webbinariet är kostnadsfritt. Välkommen att delta.
Mer information om webbinariet.
För mer information, kontakta:
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 13 42, e-post: sjukhusdirektor@akademiska.se
Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 98 98, e-post: johan.lugnegard@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
2021 var omsättningen 11,1 miljarder kr varav 2,6 mkr motsvarade såld vård till andra regioner.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Stor ökning av direktinläggningar vid stroke på Akademiska10.5.2022 13:40:00 CEST | Pressmeddelande
Vård på strokeavdelning minskar död och sjuklighet med fem procent och har högsta prioritet enligt de nationella riktlinjerna för stroke. Trots pandemin har Akademiska sjukhuset lyckats förbättra direktinläggningar från 67 procent 2017 till över 90 procent i år. Detta uppmärksammas i anslutning till internationella strokedagen 10 maj.
Ny antikroppsbehandling ger hopp för SLE-patienter10.5.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Personer med den autoimmuna, reumatiska sjukdomen SLE drabbas inte bara av smärta och ledinflammation. De löper även ökad risk för organskador. Nu finns en ny antikroppsbehandling som hämmar immunreaktionen vilket uppmärksammas med anledning av internationella SLE-dagen den 10 maj.
Fler kvinnor kan erbjudas en minimalinvasiv injektionsbehandling mot ansträngningsinkontinens6.5.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Urinläckage vid ansträngning är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Injektionsbehandling, där man stödjer urinröret med ”bulking agent”, är en metod som tidigare främst erbjudits kvinnor som inte kan opereras. Nu kan fler kvinnor omfattas och själva välja sin behandling vilket uppmärksammas med anledning av inkontinensdagen 6 maj.
Färre förlossningsskador när två barnmorskor är med vid förlossningen5.5.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2016 är två barnmorskor med under framfödandet vid alla förlossningar på Akademiska sjukhuset. Ett långsamt framfödande är den viktigaste faktorn för att minska bristningar. Mellan åren 2010 och 2021 har antalet sfinkterskador minskat från 3,6 till 2 procent. Vid förlossning med sugklocka har antalet sfinkterskador halverats sedan 2017. Detta uppmärksammas i samband med barnmorskedagen den 5 maj.
Genetiska faktorer påverkar risken för proteslossning19.4.2022 09:54:57 CEST | Nyheter
Att få en ledprotes i höft- eller knäled fungerar väl för de allra flesta patienter, men en del måste opereras om flera gånger eftersom protesen lossnat. I en ny studie har forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet sett att det finns genetiska riskfaktorer som gör att vissa patienter löper högre risk att drabbas av proteslossning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum