Försäkringskassan

Sjukpenningtalet i maj 2017

Dela

Sjukpenningtalet minskar svagt för fjärde månaden i rad. Sjukpenningtalet för maj har jämfört med ett år bakåt minskat med 0,5 procent.

Sjukpenningtalet har historiskt varierat väldigt kraftigt. Mellan 2010 och 2016 ökade talet med 80 procent för att vända nedåt i början på 2017. Sjukpenningtalet ligger 0,9 dagar under banan för att nå målet om 9,0 dagar vid utgången av 2020.

– Vi ser att utvecklingen nu går åt rätt håll. Men för att detta ska fortsätta krävs det fler hälsofrämjande insatser från hälso- och sjukvården och arbetsgivarna, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.  

Här hittar du mer information om vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 dagar, sjukpenningtal, andra nyckeltal och publikationer gällande sjukförsäkringen.

Tabellbilaga bifogas pressmeddelandet.

Fakta

  • Sjukpenningtalet i maj 2017 är 10,7 dagar vilket är 0,5 procent lägre jämfört med ett år tidigare och oförändrat jämfört med april 2017

  • Ohälsotalet i maj 2017 är 27,3 dagar vilket är 0,7 dagar lägre än ett år tidigare och 0,1 dagar lägre jämfört med april 2017

  • Antalet pågående sjukfall var i mars 2017 190 819 varav 72 236 hade pågått i mer än ett år

Dokument

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum