Konkurrensverket

Skånetrafiken gjorde fel som inte upphandlade färdtjänst

Dela

Med coronavirusets utbrott som argument förlängde Skånetrafiken avtal om färdtjänst utan att först ha gjort en upphandling. Pandemin var inte skäl att avstå från att upphandla anser Konkurrensverket som nu ansöker om att Region Skåne ska betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

Skånetrafiken, som är en förvaltning inom Region Skåne, genomförde under 2017 en upphandling av avtal om serviceresor. Avtalen gällde färdtjänstuppdrag som skulle utföras fram till sista januari 2022. I november 2020 förlängdes de fyraåriga avtalen med ytterligare ett år vilket innebar att de skulle löpa i sammanlagt fem år, det vill säga till den sista januari 2023. Avtalen förlängdes utan upphandling.

Skånetrafiken hävdar att den aktuella förlängningen av avtalen berodde på coronavirusets utbrott och de oförutsedda omständigheter som pandemin hade fört med sig. Den situation som enligt Skånetrafiken motiverade förlängningen av avtalen uppstod i mars 2020. Förlängningen undertecknades dock först i november och omfattade en avtalsperiod som skulle påbörjas nära två år framåt i tiden.

Under dessa omständigheter, anser Konkurrensverket att avtalen inte kunde förlängas med så lång framförhållning. Synnerlig brådska förelåg inte i det aktuella fallet. En ny upphandling skulle därför ha genomförts.

– Pandemin och dess konsekvenser är förstås omständigheter som ingen kunde förutse. Att ha framförhållning när man upphandlar är viktigt men det måste göras på ett sätt som är förenligt med regelverket, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö och yrkar att Region Skåne ska betala sju miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.  

För ytterligare information, kontakta:

Stefan Olsen Siri, processråd, 08-700 15 37, stefan.olsensiri@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Region Värmland skulle ha upphandlat presentkort21.6.2022 15:48:23 CEST | Pressmeddelande

När Region Värmland ingick avtal med olika leverantörer för att ge presentkort till sina medarbetare var det fråga om en sådan transaktion som omfattas av lagen om offentlig upphandling. Avtalen skulle därför ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Eftersom ingen annonsering gjordes yrkar Konkurrensverket nu att Region Värmland ska betala knappt 1,3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum