Stiftelsen Skansen

Skansen fyller 125 år - och samlar in berättelser

Dela

125 år har gått sedan Artur Hazelius skapade världens första friluftsmuseum. Det märks under hela 2016. Skansenbesökarnas berättelser är viktiga och samlas in kontinuerligt, Skansens egna minnen delas, och det bjuds på en sommar med nya satsningar och firande i anslutning till födelsedagen den 11 oktober.

Kylliki och Hans förlovning.
Kylliki och Hans förlovning.

Jubileumsåret har redan bjudit på nyheter. 
– Det är väldigt roligt att vi har kunnat bjuda på nya programinslag i sommar som Körklang som har blivit en succé och flera fina livekonserter. Vi har också ett extra stort födelsedagsfirande i oktober, säger Tobias Runnfeldt, programchef. 

Under sommaren låter Klädkammaren alla prova dräkter digitalt i rulltrappshallen, där man också kan fota sig i jubileumsautomaten. Det serveras Skansenbakelser på flera caféer. Helgen före, och födelsedagen den 11 oktober, blir det extra livligt i Skansens stadskvarter. Då kommer det att myllra av liv på 1800-talsvis. PåTottieska gården, som restaureras och blir tillgänglig för besökare 2017, kan man få en förhandsvisning av den nya fina övervåningen med inredningen från slutet av 1700-talet så som den såg ut när den var ny. 

Skansen får också besök av två andra jubilarer i augusti. Wermländska Sällskapet fyller 200 år och firar med en Värmlandsdag på Skansen den 13 augusti. Sveriges Hembygdsförbund fyller 100 år och det firas bland annat på Skansen den 27-28 augusti då över 20 hembygdsföreningar medverkar. Jubilaren till ära blir det också tävling i att spinna ull - Spinnrocka loss! - i Bragehallen den 21 augusti.

Här delas minnen!

– Men firandet handlar inte bara om program. Vi vill veta vilka upplevelser våra gäster bär på från sina besök hos oss. Nu samlar vi in dem och tänker att det blir en härlig guldgruva att ösa ur om 50 eller 100 år, säger Maria Torén, kommunikationschef. 

För detta ändamål finns webbplatsen skansen.se/125. Här kan alla dela med sig av sin berättelse, och Skansen gör också en djupdykningar i arkiven och publicerar udda och roliga bilder från förr. Ute på området kommer konstnären Peter Johanssons Berättarbod att finnas färdig med teknik för alla som vill berätta och spela in ett minne från Skansen på plats. 

Bildtext: Ett av de minnen som kommit in är från en lycklig dag 1993 då Kylliki och Hans förlovade sig.  
Kylliki är från Estland och har en traditionell dräkt, och Skansen kändes som en naturlig plats att vara på.  Foto: privat

Bilder

Kylliki och Hans förlovning.
Kylliki och Hans förlovning.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum