Stiftelsen Skansen

Skansen och Djurgårdens aktörer tar krafttag mot nedskräpning – dyker efter skräp den 15 juni

Dela
Lördag den 15 juni mellan klockan 10.00 och 14.00 dyker Djurgårdens aktörer, däribland Skansen, ner under ytan för att gemensamt ta krafttag mot nedskräpning i den kungliga nationalstadsparken. Du är välkommen att hänga med!
Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg

Där Östersjön möter Mälaren och sött blandas med salt ligger Skansen. Lördagen den 15 juni kommer Skansen tillsammans med över 50 företag och organisationer med verksamhet på Djurgården, Kungliga Djurgårdens Intressenter, att samarbeta i ett gemensamt åtagande för att motverka nedskräpning och städa av botten mellan Junibacken och Vasamuseet.

På Skansen klappar hjärtat lite extra för människan och vattnet, hur vi påverkar och är beroende av varandra. Sedan april 2019 finns en bit av Östersjön på Skansen i nybyggda Baltic Sea Science Center. Huset innehåller akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium dedikerade till vad vi kan hitta under ytan och längs Östersjöns stränder och kuster. Här ges en inblick i hur dina egna och andras val i vardagen påverkar Östersjöns framtida utveckling. Akvariet berättar även om de tre stora miljöutmaningar som Östersjön står inför: övergödning, miljögifter och fiske.

Välkommen till en skräpdykardag på Djurgården den 15 juni kl. 10.00

Uppemot 20 dykare kommer i en ansträngning för att minska miljöpåverkan på Östersjön att rensa vattnet mellan Junibacken och Vasamuseet från skräp. Du som befinner dig på land kan följa dykningarna via tv-skärm och se vad som finns på botten. Allt skräp som hittas tas naturligtvis upp och på plats är marinarkeologerna från Statens maritima och transporthistoriska museer som bedömer om föremål som tas upp om kan visas på det nya museet Vrak som öppnar våren 2020. Dessutom kommer Skansens marinbiologer från Baltic Sea Science Center att vara på plats och berätta om Östersjöns betydelse. Alla som vill är varmt välkomna att medverka vid skräpdykardagen och se vad vi hittar på botten av Saltsjön!

Djurgårdens aktörer är starka tillsammans

Kungliga Djurgården i Stockholm är del av världens första nationalstadspark och har med sin unika miljö varit en central punkt för stockholmare såväl som för långväga besökare under många hundra år. Djurgården omges av Östersjön, vars stränder och natur svämmar över av skräp. Mycket av nedskräpningen består av plast, ett material som i princip aldrig bryts ned i naturen. Den största anledningen till problemet med nedskräpning är människans beteende, där vi äter och dricker ”on the go”, men inte tar ansvar för var vårt skräp hamnar.

Genom att lägga konkurrens åt sidan arbetar Kungliga Djurgårdens Intressenter med en långsiktigt hållbar utveckling av Djurgården utifrån gemensamma värderingar. Skräpdykningen sker i samarbete med Håll Sverige Rent, en ideell obunden stiftelse som arbetar för att uppnå visionen ”Ingen skräpar ner” och initiativet Rena Botten.

 

Vill du veta mer eller anmäla din närvaro till skräpdykardagen, kontakta Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter på camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se eller +46 (0)709 906 973.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye