Stiftelsen Skansen

Skansen samarbetar med Svenska Barnmorskeförbundet

Dela

På Skansen gestaltas hur livet var förr, och en viktig del i livet var starten - födseln. För att kunna ge en bild av hur en viktig yrkeskår fungerade under åren 1920 - 1930 har Skansen inlett ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet. Med hjälp av volontärer som alla arbetat som barnmorskor kommer gästerna på Skansen att få möta Hilda Andersson, legitimerad barnmorska på väg till nästa förlossning någon gång på 1930-talet.

Barnmorskan har rena händer.
Barnmorskan har rena händer.

Hilda Andersson är barnmorska till yrket och på väg till en kommande förlossning. Med sig på pakethållaren har hon väskan med all utrustning som behövs. Hilda har gått sin utbildning i huvudstaden och är aktiv i en tid när förlossningsvården i Sverige genomgår stora förändringar. Nu blir det modernt att föda på sluten förlossningsvård istället för hemma. Barnmorskan blir ett yrke med status i en avancerad sjukvårdsapparat.

Barnmorskan är också experten som ska bidra till det demokratiska samhällsbygget – i sann social ingenjörsanda. Det råder arbetsbrist på 20-talet och få barn föds. Barnadödligheten ökar, ca 52 barn per 1000 födda. Mödradödligheten ligger på 3 per 1000 födda. Den ökar p.g.a spanska sjukan som härjade i Sverige vid tiden för första världskriget, infektioner och illegala aborter. Många dör även efter kejsarsnitt och i barnsängsfeber.

Barnmorskan på Skansen är ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet, med stöd av Vårdförbundet, som startar lördag 30 september, och sedan pågår varje helg till och med söndag den 22 oktober ca kl 11-15. Dessa dagar kommer volontären i tjänst att möta Skansens gäster ute på området som Hilda Andersson, barnmorska och yrkeskvinna under åren1920-1930. 

-Vi är glada för det här samarbetet som gör att vi kan vara med och berätta om kvinnliga pionjärer i vår gestaltning på Skansen, säger Annika Johansson på Skansen

-För oss är det värdefullt att nå ut med barnmorskans roll och betydelse för kvinnors hälsa historiskt, i nutid och framtid, säger Kajsa Westlund på Svenska Barnmorskeförbundet. Väl utbildade barnmorskor minskar mödradödligheten, och i arbetet för att sänka mödradödligheten internationellt är den svenska barnmorskan en förebild.

Svenska Barnmorskeförbundet

Förbundet bildades som Sveriges första kvinnliga yrkesförening 1886. Förbundet arbetar för kunskapsutveckling och forskning inom barnmorskans verksamhetsområde. Fokus ligger på sexuell och reproduktiv och perinatal hälsa och omvårdnad för att förbättra kvinnors och barns hälsa. Förbundet har 6000 medlemmar, en majoritet av landets barnmorskor i yrkesverksam ålder. 

Skansen tackar också sin samarbetspartner Vårdförbundet för stöd i projektet Barnmorskan på Skansen. 

Bilder

Barnmorskan har rena händer.
Barnmorskan har rena händer.
Ladda ned bild
Barnmorskan är klar med förlossningen i Statarlängan.
Barnmorskan är klar med förlossningen i Statarlängan.
Ladda ned bild
Barnmorskan på Skansen är på väg till nästa förlossning.
Barnmorskan på Skansen är på väg till nästa förlossning.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum