Skansens Krukmakeri lanserar ny serie i stengods
Den 30 oktober lanserade Skansens Krukmakeri en ny serie i stengods där funktion och hantverkstradition är i fokus, framtagen att fungera lika väl i vardagen som i mer högtidliga sammanhang. Kollektionen är formgiven och producerad i det historiska krukmakeriet på Skansen.

Sedan årsskiftet drivs Krukmakeriet på Skansen med Maria Stengård som ny krukmakare i spetsen. Nu lanserar man i samarbete med Skansenbutiken en tidlös serie bruksföremål i stengods, tillverkade i det lilla krukmakeriet från 1800-talet.
För Skansen är Krukmakeriets nya stengodsserie både en hyllning till hantverkets och friluftsmuseets historia och en breddning av horisonter till att omfatta en mångsidig kollektion bruksföremål anpassad till samtida behov och önskemål.
– Produktionen sker rakt igenom här i Krukmakeriet på Skansen, vi drejar, glaserar, bränner och säljer. Det tror jag inte att alla känner till, säger Maria Stengård och fortsätter:
– Jag vill att kollektionen vi skapar här ska vara tidlös. Gärna modern nu, men även sen. Det ska kännas som att du kan använda keramiken som kaffekopp på jobbet, men också att den ska vara fin nog att duka med till tårtan.
Resultatet av den visionen blev en serie av bruksföremål i stengods. Sju objekt att ställa på bordet, glaserade i naturens färgskala. Maria blandar sina egna glasyrer från grunden på plats i Krukmakeriet. Det är ett arbete som går ut på att testa sig fram, utforska och lära känna hur glasyrerna reagerar. Krukmakeriets stengodsserie utgår från tre basfärger: en vit, en grön och en brun som kommer att få sällskap av olika gästspelande kulörer, till en början en prickig, en rosa, en gulbrun och en blå.
– För oss har utgångspunkten varit att Krukmakeriets produkter, genom både färg och form, ska samspela med Skansenbutikens egna kollektion, säger Anna Bodén, enhetschef för Skansens butiker och marknader och fortsätter:
– Maria är en mästare på att serieproducera med sina händer. Hennes sätt att förstå leran och hennes nogsamma millimeterprecision har resulterat i en tidlös och levande kollektion som känns helt självklar i såväl Skansenbutikens som Skansens värld.
Om kollektionen
Den första lanseringen av Skansens Krukmakeris kollektion består av sju produkter i glaserat stengods. En frukostskål, kaffekopp, tekopp, miniskål, kärl/vas, sticklingsvas och ljusstake. Produkterna säljs endast i Krukmakeriet på Skansen och lanseras initialt i en begränsad upplaga.
Pris: 129-499 kronor/del.
Skansens Krukmakeri
Under 1700- och 1800-talen fanns krukmakerier i nästan varenda stad i Sverige. I stadens utkanter, för brandriskens skull, låg krukmakarens hus. Det gör det också på Skansen. I det rödmålade, knuttimrade huset produceras och säljs än idag keramik.
Skansens krukmakeri kom till friluftsmuseet från Lunda by i Västra Vingåkers socken 1948. Byggnaderna hade fungerat som krukmakeri sedan slutet av 1800-talet. Den siste krukmakaren i Lundas krukmakeri var Edvard Vetterstedt. När han dog år 1940 hade den industriella produktionen redan slagit hårt mot krukmakerierna runt om i landet. I Lunda ville ingen ta över driften av verksamheten. Istället flyttades byggnaden till Skansen för att visa olika typer av hantverk som historiskt har förekommit i en stad, men även för att skapa en keramisk produktion för försäljning.
Sedan 1948 har flera krukmakare haft sin verksamhet i Skansens Krukmakeri. Från årsskiftet 2021 drivs Krukmakeriet av Skansen genom krukmakare Maria Stengård och Skansenbutiken.
Skansenbutiken
Skansenbutiken grundades under tidigt 1970-tal och är en del av Stiftelsen Skansen. Som museibutik är man en plattform för såväl svensk formhistoria som samtida design. I butiken på Djurgården erbjuds ett urval av handplockat svenskt hantverk liksom den egna kollektionen, som tillverkats med inspiration från Skansens samlingar. När du handlar i Skansenbutiken stödjer du Stiftelsen Skansens verksamhet.
Fler pressbilder: skansenbutiken.mediaflowportal.com
Nyckelord
Kontakter
Anna BodénEnhetschef butiker och marknader Skansen
Tel:0708196558anna.boden@skansen.seYvonne NordlindAvdelningschef Marknads- och kommunikationsavdelningen
Tel:0731-525832yvonne.nordlind@skansen.seBilder





Länkar
Om
Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Skansens rulltrappa blir spektakulär utställning om biologisk mångfald23.6.2022 08:52:33 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras Skansens första del av utställningen om biologisk mångfald i den historiska rulltrappan från 1938. Det är en upplevelsebaserad resa där gäster åker rulltrappa och samtidigt visualiseras biologisk mångfald och artbevarande på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. Syftet med utställningen är att väcka känslor för att biologisk mångfald är fantastiskt och nödvändigt för mänskligt liv.
Molly Sandén tar över Allsångsscenen är din14.6.2022 14:05:00 CEST | Pressmeddelande
I år är det Molly Sandén som får fortsätta allsångskvällen från Skansen med en egen timma. Tisdag den 9 augusti, klockan 21.00, stiger artisten upp på Sollidenscenen. Utöver att vara gäst i Allsång på Skansen denna kväll, bjuder Molly Sandén publiken på livekonsert i Allsångsscenen är din.
Allsång på Skansen tillbaka utan restriktioner – här är årets datum och artister7.6.2022 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av juni är det premiär för årets Allsång på Skansen från Sollidenscenen på Skansen. Sanna Nielsen är allsångsledare och idag kl 13.00 släpps förköpsbiljetter samtidigt som årets artister avslöjas.
Jazz på Skansen – äntligen tillbaka på Sollidenscenen31.5.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Skansen återupptar efter två års uppehåll den traditionsenliga jazzen. Under fyra onsdagskvällar med start 10 augusti står den framstående jazzmusikern Nils Landgren värd på Sollidenscenen. Vid sin sida har han den internationellt välrenommerade basisten Hans Backenroth som är kapellmästare för husbandet.
Fjällrävar har anlänt till Skansen25.5.2022 17:26:07 CEST | Pressmeddelande
Den fridlysta fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. För att bevara arten och öka populationen krävs ett aktivt artbevarande arbete. Nu har två fjällrävar kommit till Skansen och inflyttningen har gått bra. På sikt hoppas Skansen på valpar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum