Värmdö Kommun

Skaparbuss och infoturné för Värmdös unga

Dela

Ny skrivarkurs, skaparbuss, informationsturné och utveckling av konceptet Snabb Slant. Det är några av de satsningar som kommer att göras tack vare utvecklingsprojektet Mer för fler.

Värmdö kommun är en de totalt 32 kommuner som deltagit i det nationella utvecklingsprojektet Mer för fler. Projektet har drivits i samverkan mellan Kulturskolerådet, Svensk biblioteksförening och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Syftet har varit att stödja kommunernas verksamhetsutveckling utifrån faktiska behov genom att involvera invånarna i utvecklingsarbetet. Genom ett mer användardrivet arbetssätt så hoppas Värmdö på att nå fler och då även de som inte deltar i kommunens kulturverksamhet.

– ​Det finns flera grupper som tyvärr inte tar del av kulturskolans och bibliotekens utbud. Det är verksamheter som syftar till att vara meningsfulla och bildande. Det vi nu gör genom utvecklingsprogrammet Mer för fler är att tillgängliggöra deltagandet för alla invånare, säger Jasmin Farid (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande. 

En av Värmdös utmaningar är att anpassa verksamheten så att den blir ett naturligt val för unga mellan 13-20 år, en utmaning som delas med de flesta kommuner.


Informationsturné och skaparbuss

Ett resultat av projektet Mer för fler är en informationsturné. Där möter bibliotekens och kulturskolans verksamheter de unga där de befinner sig – bland annat skolans öppna ytor och genom klassrumsbesök. Syftet är att berätta om utbudet och om delar av verksamheten som de unga kanske inte känner till.  

Genom projektet väcktes också tanken om en ny buss med ett läsfrämjande och ett skapande innehåll som kan nå ut till fler målgrupper än den gamla Bokbussen gjorde. Kommunen har nu fått bidrag till bussen genom medel från regeringens satsning på Stärkta bibliotek och målet är att bussen ska börja rulla 2020.

Andra satsningar som görs efter projektdeltagandet är uppstart av en ny skrivarkurs samt utveckling av konceptet Snabb slant, en möjlighet för unga mellan 3–25 år att söka pengar för att göra verklighet av sina projekt, tankar och idéer. En representant från bibliotek och en från kulturskola ska ingå i UNG i Värmdös nya strategigrupp för att få en bättre översikt gällande aktiviteter och därigenom öka möjligheten till samarbete.


Fakta om projektet

I projektet har arbetsgrupper från deltagande kommuner utbildats i användardriven verksamhetsutveckling av medarbetare från SKL:s Innovationsguiden. Målet har varit att ta fram en lösning för att fler ska nås av kommunens kulturaktiviteter, samt att arbetsgruppen ska kunna fortsätta driva utvecklingsarbeten med användaren i fokus inom den egna organisationen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum