Stockholms stad

Skärholmsborna skapar sina egna parker!

Dela
Just nu pågår en stor satsning på parkerna i stadsdelen, den största på över 50 år. Vårgården, Sätradalsparken och Trissans hjärta har alla rustats upp och utvecklats i samråd med människorna som bor i området och nyttjar parkerna. Alla tre parkerna har invigts under sensommaren.
Vårgården, upprustad park i Vårberg. Foto: Alexander Donka
Vårgården, upprustad park i Vårberg. Foto: Alexander Donka

Parksatsningen har gjorts möjlig genom Stockholms stads stadsutvecklingsprojekt, Fokus Skärholmen, där 1000-tals nya bostäder byggs och planeras. Fler bostäder innebär i sin tur fler förskolor, skolor, mötesplatser och satsningar på grönområden.

Skärholmen har inte haft så fina parker sedan 60-talet, när området byggdes. I sitt invigningstal 1968 sa prins Bertil att Skärholmen skulle bli ”en stad att leva i”. Nu, år 2020, får orden delvis ny innebörd. Det är invånarna som bäst vet hur området blir en plats att leva i och därför är deras röst avgörande för parkernas utformning, innehåll och funktion. Vårgården i Vårberg, Sätradalsparken i Sätra och Trissans hjärta i Bredäng har därför planerats tillsammans med de som bor i området stadsdelen.    

Irma Ortega är dialog- och projektsamordnare och ansvarig för medborgardialog inom stadsmiljö på Skärholmens stadsdelsförvaltning:

”Det här är verkligen Skärholmsbornas parker, så många bra idéer kring hur parkerna ska fungera som kommit in när vi planerat parkerna tillsammans med medborgarna. Till exempel parkourbanan i Sätradalsparken, det var ett förslag från några av barnen på Sätraskolan, och sen parken öppnade har den använts oerhört mycket!”

Vårgården planerades genom workshops där Vårbergsbor tog fram förslag på hur parken skulle kunna se ut, därefter röstades ett vinnande förslag fram. I planeringen av Trissans hjärta samarbetade stadens landskapsarkitekter med föreningen Ung Arena, en grupp unga tjejer från Slättgårdsskolan, för att tillsammans skapa en park som skulle uppmuntra till flickors spontanidrott. I arbetet med Sätradalsparken bjöds Sätraborna in till workshops i Sätra. Ett beprövat arbetssätt då Gröna stugans park, som ligger i Bredäng, planerades på liknande sätt några år tidigare.   

”Vi är glada att så många parker kunnat byggas i Skärholmen – det har tagit flera år och det är häftigt att se resultatet”, säger Johan Kling (C), ordförande Skärholmens stadsdelsnämnd.

”Det känns extra bra att våra parker är så fina nu när vi går igenom den tuffa perioden med Covid19. Vi har sett en ökad användning av våra parker det senaste halvåret jämfört med tidigare perioder.”  

Lite historia

Alla parker i Skärholmens stadsdelsområde byggdes under perioden 1965 – 1975. Därefter har parkerna rustats upp sakta men säkert. De senaste fem åren har tempot ökat och varit lika högt som när området byggdes. Tack vare Stockholms stads stora satsning på stadsutveckling i stadsdelen, Fokus Skärholmen, så har parkerna kunnat byggas och rustas upp på olika platser i stadsdelen samtidigt.

Och satsningen är långt ifrån över. Konstverket Vårbergs jättar invigdes nu i oktober och arbetet Vårbergstoppens stadspark är igång och kommer stå klar under 2021.

Om Fokus Skärholmen

Stockholm växer och växer. För att skapa plats för alla nya stockholmare byggs nu 40.000 bostäder runt om i staden. Fokus Skärholmen är en viktig del i det här arbetet och därför har stadens förvaltningar fått i uppdrag att bygga minst 4000 nya bostäder inom projektet. Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng är områden som har stora naturvärden, fantastiska stränder och levande centrum. Det gör området till en viktig och attraktiv plats för utveckling – så att fler kan bo och leva här.

Ett av Fokus Skärholmens ledord är social hållbarhet, det handlar om att bygga för samtid och framtid. Att skapa en plats för utveckling.

Nyckelord

Kontakter

Love Örsan, parkingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltning
E-post: love.orsan@stockholm.se
Telefon: 08-508 24 019

Bilder

Vårgården, upprustad park i Vårberg. Foto: Alexander Donka
Vårgården, upprustad park i Vårberg. Foto: Alexander Donka
Ladda ned bild
Trissans hjärta. Foto: Alexander Donka
Trissans hjärta. Foto: Alexander Donka
Ladda ned bild
Sätradalsparken. Foto: Alexander Donka
Sätradalsparken. Foto: Alexander Donka
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Gemensamt krafttag mot sexköp15.4.2024 09:10:50 CEST | Pressmeddelande

I Stockholms län bor drygt 95 000 män som någon gång har köpt sex och därmed också begått brott. Det visar siffror från forskningsrapporter och myndigheters undersökningar, vilka pekar på att ungefär var tionde man någon gång köpt sex. Samverkansplattformen Operation Kvinnofrid, där bland annat Stockholms stad medverkar, arbetar för att motverka denna brottslighet som främst drabbar kvinnor och flickor, men också män och pojkar samt icke-binära.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye