Linköpings kommun

Skärpta krav på ekologisk mat i skolan - rätt pressmeddelande

Dela

Jakob Björneke (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Karin Granbom Ellison (L) ordförande i bildningsnämnden informerade om två nämndövergripande ärenden vid en presskonferens på onsdagen: bland annat skärpta krav på ekologisk mat i skolan.

Här kommer det rätta pressmeddelandet i sin helhet:

Den nya kravspecifikationen för måltidsservice inom kommunens utbildningsverksamhet innehåller högre krav på ekologisk och närproducerad mat. Kravet på andelen ekologisk mat i skolan höjs med 50 procent.

– Barn och unga i förskolan och skolan ska erbjudas både välsmakande och näringsriktig mat. Nu höjer vi ambitionerna för skolmaten, inte minst genom en rejäl skärpning av andelen ekologisk mat. Att vi har skolmat av hög kvalitet är en förutsättning för att eleverna ska må bra och kunna koncentrera sig och prestera i skolan, säger Jakob Björneke, kommunalråd (S) och ordförande barn- och ungdomsnämnden.

– I Linköping serveras 24 000 skolmåltider varje dag. Både för att eleverna ska uppleva skolmåltiden som en positiv stund och ge dem ork för hela dagen och för att kommunen ska ligga i framkant när det gäller miljöpåverkan och medvetenhet i valen av livsmedel är det positivt att vi nu kan gå fram med mer ambitiösa krav på skolmaten, säger Karin Granbom Ellison (L), kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden.


Utöver att andelen ekologiska livsmedel framöver ska utgöra minst 30 procent av den totala livsmedelskostnaden ska också andelen närodlade livsmedel öka. Särskilt fokus läggs också vid förekomsten av olika typer av palmolja, som ska redovisas och följas upp.


Likaså ska uppföljning halvårsvis ske av vilka e-ämnen som finns i maten. Det tidigare förbudet mot att servera vegankost i skolan tas bort i den nya kravspecifikationen. Vegankost kommer att hanteras på samma sätt som övrig specialkost.

De båda nämnderna behandlar kravspecifikationen vid sina respektive sammanträden.

För ytterligare information kontakta barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S), 070-243 81 45 eller bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), 072-582 81 74.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum