Transportstyrelsen

Skärpta regler kring handledarskap

Dela

Handledarskap för max 5 elever samtidigt. Det innebär Transportstyrelsens nya skärpta regler vid privat övningskörning från den 1 december. Samtidigt införs åtgärder som ska försvåra för den som vill använda otillåtna hjälpmedel vid kunskapsprovet. Syftet med förändringarna är att motverka provfusk och olaglig trafikutbildning.

Skärpningar på körkortsområdet från och med den 1 december. Foto: Liza Simonsson.
Skärpningar på körkortsområdet från och med den 1 december. Foto: Liza Simonsson.

Transportstyrelsen har fattat beslut om nya föreskrifter på körkortsområdet. Ändringarna utgår till stora delar från de förslag på åtgärder som Transportstyrelsen lämnade in till regeringen under förra året.

– Nu genomför vi några av de ändringar vi föreslog förra året. Ambitionen är att försvåra för den som försöker ta otillåtna genvägar till körkortet och för de som erbjuder sådana genvägar, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Skärpningen från 15 godkända handledarskap till max 5 elever är till för att tydliggöra gränsdragningen mellan privat handledarskap och yrkesmässig utbildning, och att därmed minska risken för illegal utbildningsverksamhet, så kallade svarta trafikskolor.

Från och med den 1 december gäller också att provtagares tillhörigheter ska hanteras i ordnad form vid kunskapsprovet. Det innebär att Trafikverket får rätt att avvisa provdeltagare om de inte lämnar ifrån sig exempelvis ytterkläder och mobiltelefon på anvisad plats.

– Tanken med regeländringen är att användandet av otillåtna hjälpmedel ska bli svårare att dölja. Försök till fusk handlar ofta om att man döljer mobiltelefoner och annan teknisk utrustning i sina tillhörigheter, säger Olof Stenlund.

Från och med den 1 december gäller också att den bil som används vid körprov för B-körkort ska tillhöra Trafikverket, en godkänd trafikskola eller en gymnasieskola. Undantagna är personer som har körkortstillstånd med villkor om anpassat fordon och som därför behöver använda en egen anpassad bil.

Fakta – Handledarskap
Den som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare. För att få bli handledare krävs att:
• man fyllt 24 år
• eleven har ett giltigt körkortstillstånd
• att både handledare och elev genomgått introduktionsutbildning om övningskörningen gäller personbil eller lätt lastbil.
• man har ett giltigt körkort och har haft behörighet för det fordon man ska övningskör med under minst fem av de tio senaste åren.

Ett beviljat handledarskap är giltigt i 5 år, oavsett om eleven tar körkort eller inte. Skulle handledaren få sitt körkort återkallat upphör handledarskapet omedelbart.

https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/handledare/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skärpningar på körkortsområdet från och med den 1 december. Foto: Liza Simonsson.
Skärpningar på körkortsområdet från och med den 1 december. Foto: Liza Simonsson.
Ladda ned bild
Högupplöst version.
Högupplöst version.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum