Sigtuna kommun

Skärpta straff ska ge invånarna säkrare livsmedel

Dela

Straffen för brott mot livsmedelslagen har skärpts i Sverige. Från 1 januari 2019 började den nya nationella lagstiftningen att gälla och innebär bland annat införande av sanktionsavgifter för den som inte registrerar sin livsmedelsverksamhet hos sin kommun.

Varje år kontrollerar Sigtuna kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer ungefär 420 olika verksamheter som hanterar livsmedel. De ser bland annat till så att livsmedel förvaras i rätt temperatur, att lokalen och utrustningen är ren och att de som arbetar med maten har tillräckliga kunskaper för rätt och säker hantering. De tittar även på skadedjursbekämpning och vattenkvalitet.
Det är därför viktigt att verksamheterna finns registrerade.
- Den här nya lagstiftningen med sanktionsavgifter som beslutats av riksdag och regering syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen. Kommunens invånare och konsumenter som besöker kommunen ska kunna känna sig trygga att äta den maten som serveras på skolan, caféer, restauranger eller när man köper mat i butiker eller online, säger Magdalena Alehagen, miljö- och hälsoskyddsinspektör Sigtuna kommun.
Sanktionsavgifterna kan variera mellan 2500 kronor upp till 75 000 kronor.

Är det riktigt allvarliga brott, som att livsmedel produceras, hanteras eller marknadsförs på ett sätt som kan orsaka fara för människors liv och hälsa, kan även fängelsestraff på upp till två år utdömas.

Registrering kan göras på Sigtuna kommuns hemsida:
https://sigtuna.se/sv/Miljo--Natur/Livsmedel/Starta-restaurang-eller-cafe/

Den som har frågor om registrering får gärna kontakta livsmedelsenheten på Sigtuna kommun mellan klockan 8-16 varje vardag på nr: 08-591 266 60

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 47 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Inför ett modernt krig - så förbereder sig Sigtuna kommun7.8.2019 09:56:01 CESTPressmeddelande

Tänk dig att du plötsligt inte har tillgång till vare sig elektricitet eller vatten. Att du inte har möjlighet att ta dig någonstans på grund av kaos i trafiken. Att du inte kommer åt någon typ av information kring vad som händer. Vad gör du? Tove Lundlycke, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun, har bland annat som fokus att informera och förbereda organisationen och invånarna på olika krisscenarion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum