Skatterna på drivmedel är oacceptabla, anser bilisterna
I en enkät svarar drygt 85 procent av Sveriges bilister att skatterna driver upp de höga drivmedelspriserna. Endast 12 procent av dessa anser att priserna ändå är acceptabla.
Riksförbundet M Sverige har låtit Demoskop ställa en rad frågor om priset på drivmedel till den del av befolkningen som har bil (drygt 80 procent av svenskarna har körkort och tillgång till bil). Svaren visar att bilen är en mycket viktigt del i vardagen för väldigt många. Drygt hälften behöver bilen för att ta sig till och från jobbet, närmare 60 procent behöver bilen för att handla och i åldersgruppen över 65 år behöver 40 procent bilen för att ta sig till läkarbesök.
– Vi kan tydligt se att det finns ett stort missnöje med dagens drivmedelspriser. M Sverige har därför krävt en rad åtgärder som skulle kunna genomföras snabbt, säger Caroline Drabe, vd på M Sverige. Förslagen som har presenterats av M Sverige är:
- Höj och bredda reseavdraget
- Ta bort skatten på trafikförsäkringen
- Fyrdubbla glesbygdsavdraget
- Ta temporärt bort trängselskatt och broavgift
- Sänk energiskatt till EUs minimikrav
- Ta bort momsen på drivmedel
– De höga drivmedelspriserna beror till stor del på skatterna i Sverige. Samtidigt spelar självklart även priset på råolja in och detta påverkas av situationen i omvärlden just nu, säger Caroline Drabe.
M Sverige ställde därför även följande fråga: I vilken utsträckning anser du att de höga bränslepriserna beror på råoljepriset som påverkas av kriget i Ukraina och sanktionerna? Drygt 70 procent svarade att det påverkar i ganska eller mycket stor utsträckning. När vi ställde följdfrågan om man kan acceptera priset eftersom det är ofrånkomligt svarade ungefär hälften ja och 17 procent nej.
– Vi tolkar detta som att det finns en acceptans för en viss prishöjning på grund av kriget, men samtidigt ett brett missnöje med den skatt som tas ut på drivmedel, säger Caroline Drabe.
– För att kompensera de höga kostnaderna för att ta sig till och från arbetet är reseavdraget viktigt. Regeringen har nu presenterat ett nytt förslag som skulle innebära att färre kan göra avdrag för bilresor till arbetet och att ersättningen sänks. Att föreslå detta i en tid med rekordhöga priser vid pump framstår som tondövt gentemot alla dem som är beroende av bilen i vardagen.
Bränslekostnaderna är inte bara en budgetfråga för hushållen, utan har vuxit till att också vara ett arbetsmarknadsproblem.
– De flesta som tar bilen till arbetet gör det för att det inte finns något fungerande alternativ. Med högre bränslepriser och försämrat reseavdrag blir det mindre lönsamt att ta ett jobb utanför den egna hemorten, företagen får svårare att rekrytera och arbetsmarknadsregionerna krymper. Hårdast drabbas de som inte har möjlighet att jobba hemifrån och som inte sällan jobbar skift vid tider då bussen har slutat gå.
Nyckelord
Kontakter
Caroline Drabevd
Tel:070-936 98 60caroline.drabe@msverige.seGunnel Cirveriuspressekreterare
Tel:072-077 60 40gunnel.cirverius@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Ny ordförande för Riksförbundet M Sverige9.5.2022 10:57:17 CEST | Pressmeddelande
På Riksförbundet M Sveriges kongress 2022 valdes Jan Sandberg till ny ordförande.
Anpassa bränsleskatterna till den nya ekonomiska verkligheten7.5.2022 11:47:44 CEST | Pressmeddelande
Av alla resor som görs i Sverige sker 9 av 10 med bil. Bilen är, och kommer under överskådlig framtid att vara, nödvändig för att vardagen ska fungera.
M Sverige kräver fler 2+1-vägar5.5.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under de senaste åren har Trafikverket fått ta emot kraftig kritik mot de hastighetssänkningar som genomförs på svenska vägar runtom i landet. Även om Trafikverket backat gällande vissa vägar i områden där kritiken har varit som störst, kvarstår myndighetens generella linje: Alla vägar utan mitträcken bör sänkas till 80 km/h.
En nykter väg till nollvisionen4.5.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Alkohol och narkotika hör inte hemma i trafiken. En bilförare påverkad av droger, alkohol eller andra berusningsmedel har längre reaktionstid, försämrat omdöme och är en livsfara både för sig själv och sina medtrafikanter.
Regeringen har lyssnat på M Sverige3.5.2022 14:30:21 CEST | Pressmeddelande
– Det är bra att regeringen nu har insett att Sveriges bilister är hårt pressade av bränslekostnader, att arbetsresor är dyra och att kritiken mot reformen varit omfattande inte minst från M Sverige. Att regeringen har tagit till sig av M Sveriges hårda kritik och nu närmar sig våra förslag är därför välkommet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum