Skatteskandalen är ett politiskt misslyckande
Pengar som hade kunnat gå till att fler barn i fattiga länder får gå i skolan eller att kvinnor får sjukvård hamnar i rika privatpersoners låtsatsföretag. Den nya stora läckan Pandora Papers visar att det som har gjorts hittills mot global skatteflykt inte har fungerat. Diakonias Penny Davies visar vad som måste till i det internationella samarbetet, där också Sverige nu måste ta i med hårdhandskarna.

De runt tolv miljoner dokument som igår publicerades av det internationella nätverket av grävande journalister, ICIJ, blottar en global skattehärva som tydligt visar att det globala finansiella systemet fortfarande präglas av hemlighetsmakeri. Medborgare världen över blir snuvade på miljardbelopp som hamnar i skatteparadis. Pengar som borde gå till välfärd, utbildning och kampen mot fattigdom.
– Det är dags att sätta stopp för det här. Pandora Papers visar tydligt att efter år av prat om att stoppa skatteflykt så är problemet inte löst, och vi ser hur skatteparadis fortsätter att gömma undan enorma summor pengar. Det är en skandal att detta fortgår samtidigt som vi befinner oss i en global kris med enorma behov att bekämpa fattigdom och skapa välfärd åt alla, säger Penny Davies, senior policyrådgivare på Diakonia och expert på globala skattefrågor och finansiering av global utveckling.
Sverige blockerade förslag
Läckan är den största hittills och följer på två tidigare, Panama Papers som kom 2016 och Paradise Papers från 2017. Efter den första läckan ökade takten i arbetet mot skatteflykt inom bland annat G20, OECD, FN och EU. Men det saknas politiskt ledarskap som tar det hela vägen. EU enades nyligen om urvattnade regler om att multinationella företag öppet ska redovisa sina vinster och skatter i varje land de är verksamma, en god ambition som motarbetades av Sveriges regering tillsammans med ett antal notoriska skatteparadis. Ett problem som återkommer i förhandlingar kring globala skatteregler är att rika länders intressen styr. De människor som har mest att förlora på skatteflykt har mycket liten möjlighet att göra sig hörda.
– Nu krävs krafttag av Sverige och andra länder för att stoppa alla typer av skattefiffel och för att skapa rättvisa internationella skatteregler som kan bidra till att bekämpa fattigdom, säger Penny Davies.
Detta bör svenska politiker driva:
- Globala regler som tvingar multinationella företag att öppet redovisa sina vinster och skatter i varje land de är verksamma. Det ger insyn i om de betalar sin skatt och ger människor möjlighet att ställa beslutsfattare och företag till svars.
- En global standard för informationsutbyte kring skattefrågor behövs, och offentliga register över vilka som är företags egentliga förmånstagare så att det blir omöjligt med hemliga brevlådeföretag.
- Förhandlingar om internationella skatteregler måste blir mer demokratiska och inte låta sig styras av de rika ländernas intressen.
- Rika länder bör analysera effekterna av den egna skattepolitiken på utvecklingsländers möjligheter att exempelvis effektivt kunna beskatta multinationella företag.
- Alla länder måste föra en skattepolitik som bidrar till rättvisa skattesystem som främjar jämställdhet.
Nyckelord
Kontakter
Penny Daviessenior policyrådgivare utvecklingsfinansiering
Tel:0723 23 63 33penny.davies@diakonia.seSofia Hallonstenpressekreterare
Tel:08-453 69 33sofia.hallonsten@diakonia.seBilder

Länkar
Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Alldeles för lite ges tillbaka till biståndet7.6.2022 18:07:44 CEST | Pressmeddelande
Under tisdagen kom beskedet att regeringen återbetalar 1,3 miljarder till biståndet av de dryga nio miljarder som togs i april för att bekosta flyktingmottagande. Det är en bra början, men biståndet behövs mer än någonsin och mycket mer pengar behöver komma tillbaka.
Nu överger Sverige demokratikämpar och kvinnorättsaktivister21.4.2022 09:32:59 CEST | Pressmeddelande
Länge har Sverige varit en viktig kraft för demokrati och jämställdhet i världen, men nu är regeringen beredd att dra ner kraftigt på insatserna för en bättre värld. Att ta från det långsiktiga biståndet för att lägga på flyktingmottagande på hemmaplan är kortsiktigt, osolidariskt och dumt.
Miljontals drabbas när biståndet skärs22.3.2022 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Att minska biståndet äventyrar fattigdomsbekämpningen och kommer att drabba miljontals människor i världen. Det visar en granskning gjord av Diakonia, We Effect och Plan International Sverige.
Akut insats för Ukraina4.3.2022 06:20:00 CET | Pressmeddelande
Läget är akut för alla de människor som nu drabbas av kriget i Ukraina. Biståndsorganisationen Diakonia arbetar tillsammans med det globala nätverket Act Alliance och lokala samarbetsorganisationer i Ukraina och grannländerna för att ge humanitär hjälp.
Tänd hoppets ljus i jul för barn på flykt3.12.2021 07:21:00 CET | Pressmeddelande
Syriska flyktingbarn i Libanon har rätt att gå i skolan, men landet är i kris och barnen kommer i kläm. Biståndsorganisationen Diakonia har i år en julgåva som bidrar till barns utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum