Konkurrensverket

Skellefteå Kraft fick inte direktupphandla på grund av synnerlig brådska

Dela

Det var en överträdelse av upphandlingsreglerna när Skellefteå Kraft Elnät AB köpte material till Vitberget, Bergsbyn och Rönnskär utan föregående annonsering. Konkurrensverket anser att det var en otillåten direktupphandling och yrkar att bolaget ska betala 225 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Skellefteå Kraft Elnät AB (SKEAB) ingick i juni 2019 ett leveransavtal om material till Vitberget, Bergsbyn och Rönnskär utan annonsering enligt lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF. Värdet av den aktuella upphandlingen är cirka 3 200 000 kronor. Upphandlingen kom till Konkurrensverkets kännedom genom att SKEAB:s moderbolag Skellefteå Kraft AB informerade Konkurrensverket om anskaffningen.

Enligt SKEAB genomfördes direktupphandlingen i första hand på grund av att en tidigare upphandling hade överprövats. Bolaget gör gällande att avtalet omfattas av undantaget för synnerlig brådska. Enligt Konkurrensverket är risken för överprövning en sådan omständighet som en upphandlande myndighet behöver ta höjd för i sin planering. Eftersom varken undantaget för synnerlig brådska eller något annat undantag är tillämpligt har SKEAB gjort en otillåten direktupphandling.

– Undantag ska tillämpas restriktivt, och det är endast i vissa fall det är möjligt att hänvisa till så kallad synnerlig brådska och därmed gå förbi upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Umeå och yrkar att SKEAB döms att betala 225 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Att bolaget på eget initiativ har informerat Konkurrensverket om direktupphandlingen har inneburit en viss sänkning av upphandlingsskadeavgiftens storlek.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se

Sophia Anderberg, processråd, 08-700 15 63, sophia.anderberg@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum