Skicklig och pedagogisk kyrkomusiker belönas

Dela

Kyrkomusikern Hanna Sandman, verksam i Oscars församling sedan 2002, får årets Sankta Ceciliapris. Priset delas ut av biskop Andreas Holmberg Jubilatekonserten i Adolf Fredriks kyrka den 1 februari klockan 16.30.

Motiveringen för årets pristagare lyder:

”Med sin djupa musikaliska förståelse och skicklighet och sitt pedagogiska sinnelag har Hanna Sandman stor betydelse för Stockholms stifts musikliv och för återväxten av blivande musiker. Hanna leder framgångsrikt körer i alla åldrar, där sångare vittnar om hennes förmåga att få var och en att växa både mänskligt och musikaliskt. Hennes ovanligt starka känsla för musikens diakonala möjligheter öppnar musikens värld för nya grupper, bland annat i samarbetet med Stockholms stadsmission och Vinternatt. För sångare och kollegor är hon en ledstjärna och vän.”

- Jag blev så glad när jag fick beskedet. Jag grät faktiskt en skvätt, säger Hanna Sandman. Priset är viktigt för att man från centralt håll signalerar att kyrkomusiken är viktig i Stockholms stift. För mig personligen känns priset viktigt eftersom det ger mig en stor bekräftelse på att arbetet jag gör är uppskattat.

Hanna Sandman ser optimistiskt på kyrkomusikens framtid.

-  Jag är optimistisk. Kanske beror det på att jag har lyckan att vara anställd i en församling där kyrkomusiken prioriteras och uppskattas. 2019 var ett rekordår för oss gällande antal konsertbesökare.

Ofta hör man att det är tunnsått i mansstämmor och väldigt få gossar som sjunger. Är det en befogad oro?

- Det är viktigt att påminna oss om att killarna faktiskt finns representerade som körsångare i Svenska Kyrkan, säger Hanna. Det finns väldigt många killar som sjunger – men det finns ännu fler tjejer!

- Det finns många kompetenta kollegor runt om i landet som systematiskt har byggt upp bra gosskörsverksamheter – det har visat sig vara ett framgångsrikt koncept. I mina grupper jobbar jag med både killar och tjejer tillsammans – det finns andra vinster med ett sådant upplägg. Jag har totalt ett trettiotal killar, som är engagerade, trogna och duktiga körsångare. Min övertygelse är att en högkvalitativ och bra verksamhet på sikt lockar till sig både killar och tjejer. Enligt min erfarenhet så krävs ett mångårigt och medvetet, strategiskt arbete för att nå dit, säger årets Ceciliapristagare Hanna Sandman.

Detta är Hanna Sandman

Bor:
På Gärdet​​.

Familj:
Mina älskade barn, Ingrid 11, Viktor 12.

Bakgrund:
Kantorsutbildning på Geijerskolan 1995-1998 Organistutbildning på KMH 1998-2002 Anställd i Oscars församling sedan 2002.

Bästa körstycket:
Jag tröttnar aldrig på Stenhammars ”Vårnatt”.

Bästa orgelstycket:
Svår fråga men Bachs ”Triosonater” ligger bra till.

I hörlurarna:
För tillfället Whitney Houston och Lisa Nilsson. Jag älskar deras röster.

Bok på nattygsbordet:
Ålevangeliet.av Patrik Svensson.

Andra musikaliska intressen:
Jag har börjat sjunga pop och jazz och min dröm är att få göra det ännu mer!

Firar med:
Så många som möjligt! familjen, vännerna mina korister, kollegorna. Jag tar alla tillfällen som bjuds när det gäller chansen att få fira något.

Om S:ta Ceciliapriset
Priset instiftades 1992 och delas ut till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stifts. Nominerar gör arbetskamrater och församlingsbor.

För foto på pristagaren och mer information:

Pär Sandberg
pressekreterare
0705-941828

Om

Stockholms Stift
Klara Södra Kyrkogata 1
103 25 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

Biskop Andreas medverkar på Fridays For Future -Hur vi tar hand om skapelsen är vår tids ödesfråga25.9.2019 11:28:23 CESTPressmeddelande

Fredagen den 27 september manifesterar organisationer och människor för klimatet över hela världen i form av strejker och möten. Manifestationerna är en del av Global Week For Future med anledning av FN-mötet i New York. På Medborgarplatsen klockan 13.00 kommer Stockholms stifts nyvigda biskop Andreas Holmberg att vara på plats tillsammans med ledare för kyrkor och andra religiösa samfund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum