Tyska Turistbyrån

Skidåkning i Tyskland - VM i Garmisch i januari

Dela

Tyskland som vinterdestination har mycket att erbjuda - skidåkning för hela familjen, vandring genom det förtrollande snölandskapet och avkopplande spavistelser för kropp och själ. Vintern står för dörren och vi behöver inte åka långt söderut för att hitta ett riktigt winter-wonder-land. - Tyskland kan erbjuda mycket under vintern. Många förknippar kanske inte Tyskland med skidåkning, men det finns många bra skidområden och här är det självklart att kombinera skidsemestern med spa och wellness, som Tyskland är så känt för, säger turistchef Iris Müller från Tyska Turistbyrån. Den 29 och 30 januari 2022 går världscupen för damerna nerför den legendariska backen Kandahar i Garmisch-Partenkirchen. Regionen har också ansökt om att få stå värd för det alpina skid-VM 2027. Svaret på det kommer först i maj 2022, då FIS-rådet tar sitt beslut.

Vintersport ©Wintersport-Arena Sauerland
Vintersport ©Wintersport-Arena Sauerland

Alpin snösäkerhet
Många känner till skidområdet Garmisch Partenkirchen från den traditionella backhoppningstävlingen på nyårsdagen, men förutom backhoppningen är området ett modernt och snösäkert skidområde.
 
I Garmisch Partenkirchen finns det totalt 118 kilometer pister, och några av dem ligger på 2 830 meters höjd i Tysklands enda glaciärområde, med snö sju månader om året.
Det är också i Garmisch Partenkirchen du hittar den legendariska svarta pisten Kandahar, sju kilometer lång. På ett ställe är sjunker fallhöjden med hela 92 procent, och den sträckan är bara för de mest erfarna skidåkarna, då hastigheten kan nå 130 km/h. Andra kan gå av vid mellanstationerna för Kandahar Express och undvika de svåraste sträckorna.


Den 29 och 30 januari 2022 kör damerna nerför den legendariska backen i två världscuptävlingar, påhejade av många åskådare i målområdet. Dessutom har Garmisch Ski Club, tillsammans med det tyska skidförbundet och regionen Garmisch-Partenkirchen, ansökt om att få stå värd för det alpina skid-VM 2027. Svaret på det kommer först i maj 2022, då FIS-rådet tar sitt beslut.
 
I Garmisch Partenkirchen ligger Tysklands högsta bergstopp, Zugspitze. Bergstoppen ligger 2 962 meter över havet och kan nås med gondol. På toppen finns ett stort konstgalleri från vilket det finns en fantastisk utsikt.
- Skiddestinationer kan också drabbas av coronarestriktioner med kort varsel, så det är givetvis bra att följa hur det utvecklas på skidorternas hemsida, säger turistchef Iris Müller på Tyska Turistbyrån.


Barnvänlig skidåkning i Bayern
I de bayerska alperna ligger skidområdet Berchtesgaden, där man förutom den oöverträffade naturen även kan uppleva den mycket speciella sydtyska atmosfären. Området består av flera mindre skidområden, som tillsammans utgör 60 kilometer pist – och är ett bra ställe för nybörjare. Särskilt Rossfeld och Hochschwarzeck är populära bland barnfamiljer och nybörjare. Rossfeld har en snowboardbacke med en nöjespark, medan Hochschwarzeck är känd för den legendariska rodelbanan "Hirscheckblitz".

- I Berchtesgaden är det otroligt lätt att ta sig runt mellan de olika skidområdena med kollektivtrafik, och alla skidområden erbjuder ett gemensamt liftkort. Det gör det enkelt att prova olika backar och platser under semestern, säger Iris Müller.

Vill du ha lite mer utmaning samtidigt som den minsta i familjen fortfarande måste tillgodoses är Götschen eller Jenner platsen. Jenner är ett modernt skidcenter med både barnbackar och backar i alla svårighetsgrader, där den längsta sträckan är sju kilometer. Utöver det finns även en restaurang som erbjuder både vacker utsikt och lokala delikatesser.


Vandring och spa i Sauerland
Bergsområdet Sauerland ligger framför allt i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen och är ett populärt naturområde. Sauerland har 25 certifierade Nordic Walking-vandringsleder fördelade på 200 kilometer. Många av dem är anlagda som vintervandringsleder som hålls snöfria, så det finns ingen anledning att packa undan vandringskängorna bara för att temperaturen sjunker. Lederna finns i olika svårighetsgrader och går genom det magiska vinterlandskapet.
 
För dem som föredrar att se vinterlandskapet på skidor är Sauerland också ett utmärkt val för en skiddestination. Här finns ett 500 kilometer långt nätverk av längdspår och det satsas på mycket på liftar och linbanor för att kvalitetssäkra området.
Om kroppen behöver bli lite ompysslad efter en dag i kylan kan Sauerland även erbjuda termalbad och friskvård i t.ex. Bad Sassendorf och Olsberg.

- I Sauerland är det möjligt att kombinera det bästa från skidsemestern med wellness och spa. En fantastisk kombination som är bra för kropp och själ, säger Iris Müller.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vintersport ©Wintersport-Arena Sauerland
Vintersport ©Wintersport-Arena Sauerland
Ladda ned bild
Berchtesgaden - vintersport i alperna/Berchtesgadener Land Tourismus GmbH/Tom Lamm
Berchtesgaden - vintersport i alperna/Berchtesgadener Land Tourismus GmbH/Tom Lamm
Ladda ned bild
Garmisch-Partenkirchen: Partnachklamm/Bernhard Huber
Garmisch-Partenkirchen: Partnachklamm/Bernhard Huber
Ladda ned bild

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Om Tyska Turistbyrån:

Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT) är Tysklands nationella turistråd med huvudkontor i Frankfurt am Main. I Sverige representeras DZT av Tyska Turistbyrån AB, ett dotterbolag till Tysk-Svenska Handelskammaren. DZT utvecklar och tillhandahåller strategier och produkter för att stärka den positiva bilden av tyska resmål och främja turismen till Tyskland. DZT finns representerat i 27 länder över hela världen.

Mer information finns på www.germany.travel/presse

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Tågresedagen på Centralen - res med tåg till Tyskland30.11.2022 15:12:46 CET | Pressmeddelande

På fredag den 2 december står representanter för Snälltåget, Europarunt och tidningen Vagabond samt flertalet turistbyråer och tågkonnässörer till tjänst för att dela med sig av sin kunskap om tågresor i Europa. Den stora Tågresedagen anordnas av Vagabond och går av stapeln på Stockholm Centralstation. Tyska Turistbyrån är en av deltagarna och här hittar du information om hur du smidigast tar dig till Tyskland och vidare med tåg i hela landet.

Musik, recept och andra julspecialiteter från Tyskland i årets julhälsning16.11.2022 17:29:26 CET | Pressmeddelande

Den tyska nationella turiststyrelsen (GNTB) lanserar nu onlinekampanjen "Season's Greetings from Germany". Utöver julmarknader i mindre och större orter ligger fokus på typiska tyska traditioner och vinteraktiviteter i naturen. Hjärtat i kampanjen är landningssidan med utvalda julmarknader, hållbara erbjudanden, utomhusaktiviteter och traditionella seder som Tyskland är känt för världen över.

Fler och snabbare förbindelser med tåg i Tyskland11.10.2022 13:48:58 CEST | Pressmeddelande

Deutsche Bahn kommer att erbjuda fler direktförbindelser från norr till söder i och med tidtabellsändringen den 11 december 2022. Linjen Basel-Köln kommer att förlängas till Hamburg, vilket ytterligare kommer att förbättra kvaliteten på turerna mellan katedralstaden Köln och hansastaden Hamburg. Från december blir det också fler förbindelser till och från Frankfurts flygplats och därmed ett miljövänligt alternativ till flyg. Dessutom skapar man ytterligare attraktiva resealternativ till och från andra länder tillsammans med sina europeiska partnerjärnvägar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum