Skilsmässor för 65+ ökar – så förbereder du dig

Dela
Skilsmässor bland äldre ökar. På 20 år har antalet skilsmässor bland personer över 65 år nästan tredubblats. -En anledning till att allt fler äldre skiljer sig kan vara att vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Men en skilsmässa kan ändå bli ekonomiskt kännbar, särskilt för äldre kvinnor, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boendeutgifterna. Står man inför pensionen kan det vara svårt att överhuvudtaget få lån med tuffa krav från bankerna eftersom de räknar på framtida pension som en varaktig inkomst, som alltså inte kommer att stiga med inflationen. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi.

Tidigare uträkningar visar att en ensam kvinnlig pensionär har svårt att få ihop vardagsekonomin under 2023.

- Nu ska den som separerat stå ensam för boendekostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, och datorer och det blir mycket tuffare för en kvinna då hon har lägre pension. Att pensionärerna fått 3 procent mer i pension täcker inte de ökade kostnaderna, säger Trifa Chireh. Inte med tanke på att inflationen är över 10 procent i Sverige.

2000 - 869 skilsmässor
2021 - 2 347 skilsmässor

Se bilaga för samtliga år.

Källa; SCB

Här är några tips för dig som är i färd med att separera:

  • Har du låg pension kan du få Bostadstillägg efter att du fyllt 66 och som är behovsprövat. Kolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller för dig.
  • Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går det bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin samtidigt som du arbetar om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut dem (från 63 år 2023). 
  • Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? 
  • Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen. 
  • Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Dokument

Om

Länsförsäkringar
LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Färsk rapport: Så sparar vi till barnen 202315.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

I år sparar den genomsnittlige föräldern 521 kronor per månad och barn, vilket är en nedgång med drygt fyra procent jämfört med året innan. -Höga räntekostnader, skenande elpriser och allt dyrare mat har påfrestat föräldrars plånböcker under den senaste tiden och många har kanske tvingats dra ned på sparandet man tidigare la undan till barnen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Hela rapporten finns att läsa i bilagan. Underlaget finns även nedbrutet i rapporter med lokala siffror för;Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Västra Götaland, Västmanland, Värmland, Västernorrland, Västerbotten, Uppsala och Södermanland.

Skilsmässorna minskar: allt dyrare att skilja sig10.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Förra året valde 21 465 par att skilja sig, vilket är 2 182 färre än året innan och 4 154 färre än 2020. En minskning som är jämnt fördelat över landet (se bilaga). Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt och många kanske skjuter på beslutet när oron över ekonomin är större än vanligt. -En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. I bifogad fil finns statistik över antal skilsmässor per år 2000 - 2022. Underlaget finns även uppdelat på län. Om intresse för kommuner finns kan du skicka frågan till lena.bivner@lansforsakringar.se

8 mars: här lever man mest jämställt i Sverige2.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

I dag är det den 8 mars och det politiska delmålet om jämställd ekonomi känns fortfarande långt borta. -Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Frånvaro från arbetet som följer av föräldraledighet och deltidsarbete innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling och glastak i karriären. Gör vi ingenting åt detta riskerar vi att generation efter generation kvinnor får sämre livsekonomi än män, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner. Se bilaga för samtliga kommuner i landet och hur de rankas.

Nytt Sverigeindex: Här har 65+ högst livskvalité28.2.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Stockholms län är Sveriges bästa län för äldre att leva i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar som i ett nytt index rankar 65+ möjlighet till livskvalité i landets alla län. Allra sist placerar sig Gotland. – Livskvalité handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalt och att tillgången på sjukvård är bra. Även möjligheten att fortsätta arbeta efter 65 kan bidra till en bättre vadrag, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.