Åre 2019

SkiStar Invitational – en kväll av åklust, stämning och kära återseenden

Dela

Legendarerna från förr lockade man ur huse i Åre på tisdagskvällen. På både läktare och längs banan stod tusentals besökare för att njuta av forna storheter som Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Kjetil Andre Aamodt, Kalle Pallander och Ivica Kostelic.

Gänget på SkiStar Invitational. Foto: Jan M Lundahl
Gänget på SkiStar Invitational. Foto: Jan M Lundahl

Om någon tvekade på om Ingemar Stenmark fortfarande är kung av alpin skidåkning släcktes alla tvivel under SkiStar Invitational. Jublet när Stenmark ställdes mot giganten Kjetil Andre Aamodt var öronbedövande. Tillsammans har de båda herrarna 214 pallplatser i världscupen och 27 OS- och VM-medaljer. 

Applådåskorna ekade också när Anja Pärson och Pernilla Wiberg när de ställdes mot varandra i första utslagsheatet, ackompanjerade av "Pillans" låt Privilege från 1991. Där var det Wiberg som drog längsta strået, till vissas förvåning.

–     Jag hade nog trott att Anja skulle klara sig lite bättre, säger Jennie Gellerstam, en av många Årebor som var på plats för både lagtävlingen och SkiStar Invitational.

Många trodde att Stenmark skulle upprepa succén från första upplagan 2007 men det var Kjetil Andre Aamodt som var starkast av de båda giganterna. Det ska tilläggas att det skiljer 15 år mellan dem, med fördel Aamodt. 

Resultaten spelade mindre roll den här kvällen. Istället handlade det om god stämning och glada åkare som var glada att återse varandra, även om det var tydligt att tävlingsinstinkten fortfarande finns kvar.

–     Det är jätteroligt men jag har varit nervös. Man kommer in i tävlingsmode igen, säger Jessica Lindell Vikarby.

–     Man ser att hon kommer in i tävlingsmode – hon har den där vattenflaskan och alla ticks som hon hade när hon tävlade, fyller Maria Pietilä-Holmner i.

Lindell Vikarby fick köra sitt första åk för kvällen utan motståndare då Alexandra Meissnitzer, Österrike, lämnade återbud. Detsamma gällde för Ivica Kostelic som skulle tävlat mot Jens Byggmark som fick ställa in på grund av magsjuka. 

Att dra på sig tävlingsdräkten var uppskattat av åkarna och publiken var lyrisk över att se sina hjältar i aktion igen. Kalle Pallander drog ner applåder när han spexade i målområdet och det var idel kramar och kärvänliga gester mellan åkarna, något som kanske inte var lika vanligt under deras aktiva karriärer. 

Lindell Vikarby ställdes sedan mot Ivica Kostelic, kroaten som har samlat 60 pallplatser i världscupen och sju VM- och OS-medaljer, som i slutändan skulle slå ut både henne och resten av startfältet. Kostelic mötte Fredrik Nyberg i finalen och kunde ta hem totalsegern.

–     Det här var så otroligt roligt. Vi borde göra det här varje tävling. Det är en stor ära att få vara med och tävla här, säger Kostelic.

Aamodt, som såg ut att kunna utmana Kostelic, tvingades ställa in sista åket i lilla finalen mot Patrik Järbyn på grund av ryggproblem efter att ha slagit ut Wiberg i semifinalen. Som sagt var det inte resultaten som räknades och trots att det blev kroatisk istället för svensk seger var det en nöjd publik som gick hemåt i vinterkvällen. 

–     Vi kom hit för att se Stenmark och gänget. Det här är jättekul, fantastiskt, säger Jennie Gellerstam och får medhåll av sällskapet Mia Öhlin och Idun Bennerman.

Alla eventuella intäkter och donationer som inkom under kvällen går till medarrangörerna Active Life Foundation och Right to Play. Thomas Fogdö, tidigare alpin skidåkare med fem världscupsegrar, står bakom Active Life Foundation. 

–     Målet med Active Life är att vi ska se till att idrottare som skadar sig är i ett så kort vakuum som möjligt där de inte får hålla på sin älskade idrott, säger Fogdö. 

Utslagsheat 

Alexandra Messnitzer (kom ej till start) - Jessica Lindell Vikarby 

Jens Byggmark (kom ej till start) - Ivica Kostelic

Maria Pietilä-Holmner - Nicole Hosp

Luc Alphand - Patrik Järbyn

Bruno Kernen - Fredrik Nyberg

Marco Büchel - Kalle Pallander

Pernilla Wiberg - Anja Pärson

Ingemar Stenmark - Kjetil Andre Aamodt

Finalheat 1

Jessica Lindell Vikarby - Ivica Kostelic

Patrik Järbyn - Maria Pietilä Holmner

Kalle Pallander - Fredrik Nyberg

Kjetil Andre Aamodt - Pernilla Wiberg

Small Final

Patrik Järbyn - Kjetil Andre Aamodt 

Final

Ivica Kostelic - Fredrik Nyberg 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gänget på SkiStar Invitational. Foto: Jan M Lundahl
Gänget på SkiStar Invitational. Foto: Jan M Lundahl
Ladda ned bild
Välbesökt mediamingel med de forna giganterna. Foto: Lisa Johansson
Välbesökt mediamingel med de forna giganterna. Foto: Lisa Johansson
Ladda ned bild
Anja Pärson drog lika mycket uppmärksamhet till sig som Stenmark. Foto: Lisa Johansson
Anja Pärson drog lika mycket uppmärksamhet till sig som Stenmark. Foto: Lisa Johansson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum