Brå

Skjutvapenvåld i fokus på the Stockholm Criminology Symposium

Dela

15–16 juni pågår the Stockholm Criminology Symposium – en av världens främsta kriminologikonferenser med ett stort utbud av internationell kriminologisk forskning. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.

The Stockholm Criminology Symposium är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser och arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet. I år är konferensen digital och samlar forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Många av programpunkterna handlar om skjutvapenvåld, som också är temat på årets konferens. Konferensen inleds med ett samtal med vinnarna av The Stockholm Prize in Criminology och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om bland annat svenska och amerikanska perspektiv på skjutvapenvåld.

Bland övriga programpunkter kan nämnas Brås studie om skjutvapenvåld i Sverige och övriga Europa och seminarier om pandemins påverkan på brottsligheten och på polisens verksamhet runt om i världen.

Hela programmet för konferensen

The Stockholm Prize in Criminology till forskning om skjutvapenvåld

Stockholmspriset i kriminologi 2020 delas mellan Philip J. Cook, Duke University, Durham, USA och Franklin E. Zimring, University of California vid Berkeley, USA för deras forskning om skjutvapenvåld och vilken betydelse som vapeninnehav har på omfattningen av våldet. I över fem decennier har pristagarnas forskning belyst konsekvenserna av tillåtande vapenlagstiftning och därmed stimulerat viktiga politiska initiativ för att begränsa skjutvapenvåld runt om i världen.

Förra årets symposium med tillhörande prisceremoni blev inställd med anledning av pandemin. Därför prisas förra årets vinnare istället i år.

Prissumman är på 1,5 miljoner kronor och delas ut av H.M Drottning Silvia. Prisceremonin går att följa digitalt för anmälda deltagare till konferensen. Ceremonin är förinspelad och sänds den 15 juni kl. 19.00.

Media är välkomna

Media är välkomna att delta i symposiet. Brås presstjänst kan hjälpa till att förmedla intervjuförfrågningar till forskare och andra medverkande på symposiet. Anmäl dig senast fredag 11 juni.

För mer information:

Sara Jilmstad, projektledare Brå: 08-527 58 489, sara.jilmstad@bra.se

Brås presstjänst:072-99 58 500; press@bra.se

För information om The Stockholm Prize in Criminology: Max Lagerbäck: 072- 251 55 50, maxtcb@gmail.com

Mer information på criminologysymposium.com

Mer om 2020 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi

 

Om

Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Ny Bråstudie: Misstänkta för brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund25.8.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Andelen brottsmisstänkta i befolkningen har minskat under åren 2007–2018, såväl bland personer med inrikes som med utrikes bakgrund, visar en ny studie från Brå. Störst andel brottsmisstänkta finns bland inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar, följt av gruppen utrikesfödda. Skillnaderna, mellan de olika gruppernas risk att misstänkas för brott, beror bland annat på skillnader i gruppernas åldersfördelning. Exempelvis finns det en större andel unga personer i gruppen inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar, jämfört med inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar, och andelen misstänkta för brott är generellt sett större bland unga än bland äldre.

Brå och CVE medverkar i Almedalen5.7.2021 08:53:49 CEST | Pressmeddelande

Under årets digitala Almedalsvecka kommer Brottsförebyggande rådet (Brå) och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) att sända flera intressanta webbinarier och samtal i angelägna ämnen. Vi diskuterar bland annat skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder, välfärdsbrott, islamofobiska hatbrott, ungas väg ut ur kriminalitet, kommunalt ansvar i brottsförebyggande arbete och hur våldsbejakande extremism påverkats av pandemin.

Stora skillnader i otrygghet och utsatthet för brott mellan landets kommuner21.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är stora skillnader mellan landets kommuner och storstädernas stadsdelar i hur stor andel av befolkningen som uppger att de utsatts för brott mot enskild person. Störst andel finns i stadsdelsnämndsområdet Östra Göteborg, medan andelen är minst i Vansbro kommun. Det visar en ny sammanställning av resultaten från Nationella trygghetsundersökningen 2019–2020 på kommunnivå.

Östra Göteborg har störst andel utsatta för brott mot person i polisregion Väst21.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I polisregion Väst är det en något större andel av befolkningen som uppger att de blivit utsatta för brott mot enskild person, jämfört med riket i stort. Inom regionen, och även i riket, är andelen som uppger utsatthet störst i Östra Göteborg. Minst andel i regionen finns i Tidaholms kommun. Det visar en ny sammanställning av resultaten från Nationella trygghetsundersökningen på kommunnivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum