Brå

Skjutvapenvåld i fokus på the Stockholm Criminology Symposium

Dela
15–16 juni pågår the Stockholm Criminology Symposium – en av världens främsta kriminologikonferenser med ett stort utbud av internationell kriminologisk forskning. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.

The Stockholm Criminology Symposium är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser och arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet. I år är konferensen digital och samlar forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Många av programpunkterna handlar om skjutvapenvåld, som också är temat på årets konferens. Konferensen inleds med ett samtal med vinnarna av The Stockholm Prize in Criminology och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om bland annat svenska och amerikanska perspektiv på skjutvapenvåld.

Bland övriga programpunkter kan nämnas Brås studie om skjutvapenvåld i Sverige och övriga Europa och seminarier om pandemins påverkan på brottsligheten och på polisens verksamhet runt om i världen.

Hela programmet för konferensen

The Stockholm Prize in Criminology till forskning om skjutvapenvåld

Stockholmspriset i kriminologi 2020 delas mellan Philip J. Cook, Duke University, Durham, USA och Franklin E. Zimring, University of California vid Berkeley, USA för deras forskning om skjutvapenvåld och vilken betydelse som vapeninnehav har på omfattningen av våldet. I över fem decennier har pristagarnas forskning belyst konsekvenserna av tillåtande vapenlagstiftning och därmed stimulerat viktiga politiska initiativ för att begränsa skjutvapenvåld runt om i världen.

Förra årets symposium med tillhörande prisceremoni blev inställd med anledning av pandemin. Därför prisas förra årets vinnare istället i år.

Prissumman är på 1,5 miljoner kronor och delas ut av H.M Drottning Silvia. Prisceremonin går att följa digitalt för anmälda deltagare till konferensen. Ceremonin är förinspelad och sänds den 15 juni kl. 19.00.

Media är välkomna

Media är välkomna att delta i symposiet. Brås presstjänst kan hjälpa till att förmedla intervjuförfrågningar till forskare och andra medverkande på symposiet. Anmäl dig senast fredag 11 juni.

För mer information:

Sara Jilmstad, projektledare Brå: 08-527 58 489, sara.jilmstad@bra.se

Brås presstjänst:072-99 58 500; press@bra.se

För information om The Stockholm Prize in Criminology: Max Lagerbäck: 072- 251 55 50, maxtcb@gmail.com

Mer information på criminologysymposium.com

Mer om 2020 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi

 

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye