Brå

Skjutvapenvåld i fokus på the Stockholm Criminology Symposium

Dela

15–16 juni pågår the Stockholm Criminology Symposium – en av världens främsta kriminologikonferenser med ett stort utbud av internationell kriminologisk forskning. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.

The Stockholm Criminology Symposium är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser och arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet. I år är konferensen digital och samlar forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Många av programpunkterna handlar om skjutvapenvåld, som också är temat på årets konferens. Konferensen inleds med ett samtal med vinnarna av The Stockholm Prize in Criminology och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om bland annat svenska och amerikanska perspektiv på skjutvapenvåld.

Bland övriga programpunkter kan nämnas Brås studie om skjutvapenvåld i Sverige och övriga Europa och seminarier om pandemins påverkan på brottsligheten och på polisens verksamhet runt om i världen.

Hela programmet för konferensen

The Stockholm Prize in Criminology till forskning om skjutvapenvåld

Stockholmspriset i kriminologi 2020 delas mellan Philip J. Cook, Duke University, Durham, USA och Franklin E. Zimring, University of California vid Berkeley, USA för deras forskning om skjutvapenvåld och vilken betydelse som vapeninnehav har på omfattningen av våldet. I över fem decennier har pristagarnas forskning belyst konsekvenserna av tillåtande vapenlagstiftning och därmed stimulerat viktiga politiska initiativ för att begränsa skjutvapenvåld runt om i världen.

Förra årets symposium med tillhörande prisceremoni blev inställd med anledning av pandemin. Därför prisas förra årets vinnare istället i år.

Prissumman är på 1,5 miljoner kronor och delas ut av H.M Drottning Silvia. Prisceremonin går att följa digitalt för anmälda deltagare till konferensen. Ceremonin är förinspelad och sänds den 15 juni kl. 19.00.

Media är välkomna

Media är välkomna att delta i symposiet. Brås presstjänst kan hjälpa till att förmedla intervjuförfrågningar till forskare och andra medverkande på symposiet. Anmäl dig senast fredag 11 juni.

För mer information:

Sara Jilmstad, projektledare Brå: 08-527 58 489, sara.jilmstad@bra.se

Brås presstjänst:072-99 58 500; press@bra.se

För information om The Stockholm Prize in Criminology: Max Lagerbäck: 072- 251 55 50, maxtcb@gmail.com

Mer information på criminologysymposium.com

Mer om 2020 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi

 

Om

Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Dödligt skjutvapenvåld har ökat i Sverige, men inte i övriga Europa26.5.2021 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter en längre period med en minskande trend började det dödliga skjutvapenvåldet öka vid mitten av 00-talet i Sverige, och har fortsatt så sedan dess. Från och med 2013 tilltog ökningen och återspeglas då även i det dödliga våldet generellt. I de flesta andra länder i Europa har det dödliga våldet, både generellt och med skjutvapen, fortsatt att minska. Det visar en ny rapport från Brå som gjort en europeisk jämförelse av det dödliga skjutvapenvåldet sedan millennieskiftet.

Snabbare utredningar med högre kvalitet när särskild sexualbrottsbrottsgrupp tog över våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord29.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2019 utreder en särskild sexualbrottsgrupp alla våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord. Specialiseringen har lett till högre kvalitet i ärendena samtidigt som utredningstiderna har kortats. Men antalet ärenden som har redovisats till åklagare har bara ökat marginellt. Det visar en utvärdering från Brå.

Stoppade bidrag och höjd skatt hindrar terrorfinansiering28.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det är svårt att utreda och bevisa finansiering av terrorism, och endast ett fåtal har dömts de senaste tio åren. I stället spelar andra åtgärder som exempelvis beslut om skattetillägg eller återkrav av bidrag en viktig roll i att förhindra och förebygga misstänkt terrorfinansiering. Det finns en etablerad samverkan mellan myndigheter idag men informationsdelningen är i vissa fall bristfällig. Det visar en ny rapport från Brå.

Unga som döms för rån eller våld eller hot mot tjänsteman har störst risk att fortsätta begå brott13.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Pojkar som lagförs för rån och flickor som lagförs för våld eller hot mot tjänsteman, som första brott, är de som har störst risk att fortsatt begå många brott. En tidig brottsdebut och en mer avancerad brottslighet än andra jämnåriga är också vanligare bland unga som fortsätter att begå många brott. Det visar en ny rapport från Brå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum