Svenska kyrkan / Härnösands stift

Skog, vind och vatten ger kyrklig verksamhet

Dela

Skog, vind och vatten bidrar till Svenska kyrkans verksamhet i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. Nu har årets utdelning till församlingarna beslutats. – 2021 blev ett bra år, inte minst tack vare de ökade intäkterna från förnyelsebar elproduktion, säger Hans Åsling, ordförande i egendomsnämnden i Härnösands stift.

Själevads kyrka. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Själevads kyrka. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Under 2021 genererade den skog och mark som Härnösands stift förvaltar en utdelningsbar vinst på 40,5 miljoner kronor. Stiftsfullmäktige beslutade vid tisdagens sammanträde att hela vinsten ska delas ut. Hälften av utdelning går till det inomkyrkliga utjämningssystemet och hälften går direkt till de pastorat eller församlingar som är andelsägare. Det innebär att de lokala enheter som har flest andelar kan räkna med en utdelning på drygt 3,5 miljoner kronor.
– Även om utdelningen utgör en liten del av Svenska kyrkans totala ekonomi, så är den av stor betydelse för många församlingar, inte minst för glesbygdsförsamlingarna, säger Hans Åsling.

Härnösands stifts prästlönetillgångar består till allra största delen av skogsfastigheter och till en mindre del av fonder. Största delen av årets vinst kommer från försäljning av virke. En fjärdedel av vinsten härrör från olika arrendeavtal med producenter av vatten- och vindkraft.

Sammantaget förvaltar Härnösands stift 93 941 hektar mark, varav 69 753 hektar är produktiv skogsmark. Av den produktiva skogsmarken är 8 500 hektar avsatt för naturvård, vilket motsvarar 12 procent av arealen eller 16 procent av virkesvolymen. Mer än en fjärdedel av den skog som avverkades 2021 härrör från gallring.

Till Härnösands stift hör Svenska kyrkans 98 församlingar i Västernorrlands- och Jämtlands län.

Läs mer i Årsrapport för prästlönetillgångarna i Härnösands stift 2021, bifogad längst ner i pressmeddelandet.

För mer information: Max Enander, stiftsjägmästare, Härnösands stift: 070-527 37 71

Kontakter

Bilder

Själevads kyrka. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Själevads kyrka. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild
Hans Åslin, ordförande i egendomsnämnden, Härnösands stift. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift
Hans Åslin, ordförande i egendomsnämnden, Härnösands stift. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad3.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum