Skogsstyrelsen uppmanar jägare: jaga granbarkborrar!
Efter sommarens omfattande angrepp av granbarkborre i landets sydliga delar är situationen så allvarlig att Skogsstyrelsen nu uppmanar skogsägare och jägare att titta extra efter nya angrepp när man ändå är ute och jagar. Förhoppningsvis kan nya skador upptäckas under jakten och angripna träd kan tas ut i tid och minska barkborrens skador.

– Vi behöver ta till all hjälp som tänkas kan. Här tror vi jägarna, som ofta själva är skogsägare, kan göra en insats och titta extra efter barkborrens spår. Ju tidigare angreppen upptäcks desto lättare att lindra de omfattande angrepp vi räknar med till våren, säger Ove Arnesson, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
Nyligen stod det klart att angreppen av granbarkborre är extra svåra i år på många håll i södra Sverige. I flera län finns angrepp i en omfattning som inte setts på ett decennium. Orsaken är sommarens värme som gjort att skadeinsekten hunnit få avkommor i flera omgångar och det är ovanligt. Skadorna kan orsaka stora ekonomiska förluster för skogsägaren, inte bara nu utan även på sikt.
Den som vill avverka måste anmäla det senast sex veckor innan till Skogsstyrelsen men allt fler skogsägare i södra Sverige har sökt dispens från den sexveckorsregeln för att få ut angripet virke tidigare. En ny karta som Skogsstyrelsen tagit fram visar var dispenserna är vanligast och var det därmed också finns flest kända angrepp. I de områden som är vitare är dispenserna färre och där kan det vara extra viktigt att kontrollera efter angrepp som ännu inte upptäckts. (Se kartbilden nedan).
Så här kan du se om det finns granbarkborrar i din skog:
- Titta nära platser som tidigare haft angrepp av granbarkborre.
- Leta särskilt efter granar där barren är gröna – gulgröna och har barken avfläkt på delar av stammen några meter upp, har rödbrunt gnagmjöl på marken nedanför stammen och som tappar gröna barr. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborre.
Om du hittar angrepp:
- Se till att de nyangripna granarna transporteras bort eller barkas så fort som möjligt.
- Om det är stora angrepp i beståndet, kontakta din virkesköpare och gör en slutavverkningsanmälan.
- Ansök om dispens från sexveckorsregeln så att avverkningen kan påbörjas så snart som möjligt.
- Spara helt döda granar som tappat alla barr. De som angreps tidigt i våras har nu bara kvar fiender och konkurrenter till granbarkborrarna.
Mer information:
Ove Arnesson, stf skadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0491-76 39 93, 070-641 37 32 ove.arnesson@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Intresset för att avverka näst högsta på över 20 år12.2.2019 09:32:52 | Pressmeddelande
Det rådde högkonjunktur i skogen förra året. Intresset för att avverka skog i Sverige var under 2018 det näst högsta på över 20 år. Det visar ny års-statistik från Skogsstyrelsen. Den areal skogsmark som anmälts för avverkning ökade med 13 procent och en orsak är sommarens omfattande skogsbränder.
Skogsstyrelsen varslar 124 personer om uppsägning7.2.2019 15:15:46 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har i dag varslat 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.
Domar om avverkning i fjällnära skog överklagas7.2.2019 10:10:39 | Pressmeddelande
I dag har staten genom Kammarkollegiet överklagat de så kallade fjällnäradomarna, om ersättning till markägare som nekats avverka i fjällnära skog. Enligt Skogsstyrelsens bedömning är det ett fortsatt oklart rättsläge i flera avgörande frågor. Därför behövs en vägledande dom från Mark- och miljööverdomstolen.
Formellt skydd av skog stoppas tills vidare6.2.2019 14:16:54 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen gör ett uppehåll tills vidare i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas. Även pågående ärenden kommer att påverkas. Orsaken är en kraftigt minskad budget och osäkerhet kring skydd och ersättning i fjällnära skog.
Högre budget gav mer skyddad skog 20185.2.2019 10:28:33 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen skyddade betydligt mer skog under 2018 jämfört med året innan. Både biotopskydd och naturvårdsavtal, de formella skydd av skog som Skogsstyrelsen hanterar, ökade kraftigt under året. 318 miljoner kronor betalades ut i ersättning till skogsägarna. (Listan nedan visar länsvis fördelning!)
För få viktiga lövträd i vartannat älgområde27.1.2019 08:33:23 | Pressmeddelande
I mer än hälften av landets 144 älgförvaltningsområden finns för lite rönn, asp, sälg och ek i ungskogen. Det visar den första uppföljning som Skogsstyrelsen gjort av de nya mål som tagits fram i älgförvaltningen. Därmed minskar mångfalden i skogen och risken för betesskador ökar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum