Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet

Dela
Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I dagarna presenterade Tidningen Grundskolan en granskning som visar att så många som 40 % av niondeklassarna i särskilt utsatta områden får inte gymnasiebehörighet.

Samtidigt som PISA och andra internationella mätningar nu visar att svensk skola är på väg tillbaka mot kunskapsresultat i toppklass så har vi fortsatta problem med ojämlikhet.

- Den här uppgången, och de senaste årens uppgångar i flera internationella mätningar, beror inte på någon slump – utan på hårt arbete från lärare och elever och stora satsningar på att stärka undervisningen i skolan. Men vi måste ta tag i ojämlikheten. Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt behöver jämlikheten öka, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Sverige har tidigare haft ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen. Dit ska vi ta oss igen. Därför är Socialdemokraterna skarpt kritiska till att de högerkonservativa partierna i dag har för ensidigt fokus på att agera när brott har skett och inte ha politik som motverkar segregation och brottslighet.

- För oss socialdemokrater är helheten självklar. När brott har skett ska samhällets agerande vara snabbt och hårt. Vi ska knäcka gängen och de som rekryterar unga. Men framför allt ska vi ha en skola som ger alla barn stora möjligheter i livet. Elever som klarar skolan begår mycket sällan brott. Skolan ska vara som starkast där utmaningarna är som tuffast. Vi ska ha en välfärd som skapar trygghet i hela vårt land, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Gängen ska knäckas med fler poliser, skarpare verktyg för att lösa fler brott och hårdare straff. Segregationen ska brytas, så att alla unga lyckas i skolan och ser goda framtidsmöjligheter, så att rekryteringen till gängen bryts. I regeringens 34-punktsprogram för att bekämpa gängkriminaliteten finns flera insatser för att förebygga våld och stoppa rekryteringen till gängen. Socialtjänsten ska exempelvis få fler möjligheter att ingripa och ha verksamhet både på kvällar och helger i utsatta områden.

- Det högerkonservativa blocket ställer gärna upp på våra straffskärpningar, men så gott som aldrig på brottsförebyggande insatser. Vi måste ha en politik som orkar prioritera både och för att komma åt samhällsproblemen i grunden. Därför är det lika viktigt att se till att barn klarar skolan oavsett var man bor eller vilken bakgrund man har, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister

Fakta:

  • Sedan regeringen tillträdde 2014 har vi steg för steg återtagit kontrollen över skolans utveckling. Staten har satsat stort på fler anställda, bättre fortbildning och höjda lärarlöner, vilket har gett resultat:
    • 31 000 fler anställda i skolan sedan 2014. Det gör skillnad i klassrummen.
    • Bättre fortbildning för lärare och annan skolpersonal, exempelvis Läslyftet som 64 000 lärare, förskollärare och skolbibliotekarier gått.
    • Fler lärare och höjd attraktivitet att arbeta i skolan genom höjda lärarlöner och andra insatser.
  •  För att öka jämlikheten i skolan har Socialdemokraterna gjort flera satsningar:
    • Likvärdighetsbidraget. Regeringen införde 2018 ett stort statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling som fördelas utifrån ett socioekonomiskt index där mest resurser går till de skolor som behöver det bäst (4,9 mdkr 2020 och från 2021 och framåt 6,2 mdkr per år).
    • Riktat statligt stöd till skolor med störst utmaningar. Skolverket ger stöd till skolor med låga kunskapsresultat som har svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat på egen hand. Sedan 2015 har över 100 huvudmän deltagit i satsningen.
    • Extra karriärstegstjänster i skolor med särskilt svåra förutsättningar. Högre lön (10 000 kr istället för 5000 kr) för förstelärare i skolor med särskilt svåra förutsättningar.

Presskontakt:

Socialdemokraternas partikansli; Johannes Svensson, press@socialdemokraterna.se, 08-700 26 83

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

i vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye