Dagens Samhälle

Skolorna skärper säkerheten

Dela

Allt fler skolor kameraövervakas och förses med kodlås och stängsel. Över 70 procent av kommunerna har höjt säkerheten vid sina skolor de senaste åren, visar en enkät som Dagens Samhälle gjort. På vissa skolor finns numera alltid en väktare.

Den vanligaste skyddsåtgärden är någon form av kodlås eller passerkort, som införts av 61 procent av de svarande. Knappt 40 procent säger att de satt upp övervakningskameror och en tredjedel registrerar alla besökare.

Nästan hälften av kommunerna planerar dessutom att ytterligare höja säkerheten. 20 kommuner som hittills inte vidtagit några åtgärder uppger att de kommer att göra det.

3 av 10 kommuner uppger att de anlitar väktare. I exempelvis Norrköping och Härnösand patrullerar de dagligen.

– Vi ville skapa lugn för elever och personal, och det har fungerat väldigt bra. Väktaren går runt och pratar med eleverna, säger Håkan Ölund, lokal- och säkerhetsansvarig på Härnösands gymnasium.

Fem av de tio största friskoleföretagen har besvarat Dagens Samhälles enkät och samtliga uppger att de skärpt säkerheten på sina skolor. 

Dagens Samhälle har frågat alla kommuner och de tio största friskoleföretagen om vilka säkerhetshöjande åtgärder som har vidtagits på grund- eller gymnasieskolor under de senaste två-tre åren. 170 kommuner (60 procent) och 5 fristående skolhuvudmän har svarat.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum