Umeå kommun

Skolplaceringar färdiga inför förskoleklass och årskurs 7

Dela
Onsdag 26 februari får vårdnadshavare besked om skolplacering till kommunala skolor inför förskoleklass och årskurs 7 höstterminen 2020. 91% av eleverna som ska börja förskoleklass och 99% av eleverna som ska börja årskurs 7 har fått sina förstahandsval.

17 kommunala skolor har inte kunnat ta emot alla förstahandsansökningar. De skolor som haft flest sökande i förskoleklass är Tomtebogård skola, Sjöfruskolan, Mariebergsskolan, Grisbackaskolan och Östermalmskolan. Alla barn som ska börja förskoleklass har fått en plats i på en skola i närområdet (tre kilometer) eller på den skola dit skolskjuts anordnas.

– Sökperioden har varit kortare i år och vi är glada över att ha kunnat korta ner hela arbetet med placeringar. Det innebär att vårdnadshavare och elever får besked tidigare och skolorna har bättre förutsättningar att under våren planera sin personalbemanning, klassindelningar med mera, säger Agneta Sjöstedt, administrativ chef på Pedagogiska placeringsenheten.

Enstaka justeringar kan ske

Cirka 95% av elever i förskoleklass kommer att gå på kommunal skola läsåret 2020-2021. I årskurs 7 kommer cirka 78% att gå i kommunala skolor och 22% i fristående skolor. Några enstaka justeringar av skolplaceringar kan ske i efterhand då Umeå kommun ännu inte fått klara besked om vårdnadshavare tackat ja till plats på fristående skola. Eventuellt ledig plats kan då ges till vårdnadshavare som ansökt om byte av skola.

Förra året startade Maja Beskowskolan med intag till årskurs 7 och ska bidra till att hantera den totala ökningen av antalet elever i årskurserna 7-9 i Umeå. Skolan fortsätter nu att fylla på med ytterligare en årskurs 7 och beräknas vara fullbelagd läsåret 2021-2022.

Skolplacering årskurs 7

Skola

Skolplacerade elever kommunala skolor åk 7 läsåret 2020-2021

Bräntbergsskolan

41

Carlshöjdskolan

44

Ersängskolan

40

Grubbeskolan

103

Hagaskolan

60

Hörnefors Centralskola

35

Linneaskolan

37

Maja Beskowskolan

163

Obbola skola

27

Sjöfruskolan

84

Storsjöskolan

72

Sävar skola

84

Teg Centralskola

84

Västangård skola

76

Ålidhemsskolan

81

Vårdnadshavare som har frågor om sitt skolplaceringsbesked kan vända sig till Pedagogiska placeringsenheten på telefon: 090-16 66 50 eller mejl: ppe@umea.se

Mer information: www.umea.se/skolplacering

Fakta:

  • I Umeå kommun finns 1 480 folkbokförda barn som är födda 2014. Det finns 1 329 folkbokförda elever som börjar årskurs 7 hösten 2020.
  • Ansökan till kommunala skolor har skett genom Umeå kommuns e-tjänst 7 jan-20 jan. Om det finns fler sökande till en skola än det finns elevplatser sker urval utifrån beslutade urvalskriterier – relativ närhet. Om vårdnadshavare inte sökt plats på någon skola placeras eleven på en kommunal skola utifrån urvalskriterierna.
  • Ansökan till fristående skolor har lämnats direkt till den fristående skolan.

Mer information:

Agneta Sjöstedt
administrativ chef
Pedagogiska placeringsenheten
Umeå kommun
090-16 46 91

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye