SkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Skolungdomar får mer kunskap om vattnet i naturen

Dela

Den 12:e november kommer en skolklass i årskurs 4 från Sternöskolan flytta ut klassrummet till naturen, för att lära sig mer om samband i naturen med vattnet i fokus.

Vi gör även en kort vandring på de kustnära lederna Ark56 in i bokskogen där vi får veta mer om Blekinges unika naturvärden och lokala kulturhistoria vid ett stenbrott. Eleverna kommer även att städa stranden, och få veta mer om vilka skador plast i havet orsakar. Under dagen får eleverna också vara delaktiga i matlagning över öppen eld och få inspiration till ett mer aktivt friluftsliv.

Dagen görs i samverkan mellan Skogsstyrelsen och Blekinge Arkipelag inom ramen för projektet Grip on Life IP och Friluftslivets år.

Aktivt lärande utomhus

I Grip on Life IP arbetar myndigheter, skogsägarföreningar och intresseorganisationer tillsammans för att kombinera ett modernt skogsbruk med hänsyn till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker. Mer information finns på www.griponlife.se

Inom projektet Grip on Life har det tagits fram ett pedagogiskt material för att inspirera lärare och elever i grundskolan till ett aktivt lärande utomhus på temat vatten i skogslandskapet.

- Vi som arbetar med projektet vill öka förståelsen för samband och ekologi mellan omgivande landskap och livsmiljöerna i vattnet, biologisk mångfald, vattenkvalitet med mera. Vattnet är en livsviktig resurs för allt liv. Vi ska kunna fortsätta nyttja de resurser som finns men på ett hållbart sätt, säger Anna Hermansson, skogskonsulent vid Blekinges distrikt.

Media välkomna

Media är välkomna att delta, gärna mellan klockan 10.00-11.30. Tacksam för besked om deltagande under torsdagen.

När?

12 nov 2021, klockan 08:30-13:30

Var?

Sternö badplats, Karlshamn, se karta nedan

Program (tiderna är ungefärliga)

8:45-9:45 Promenad i bokskogen – natur och kulturhistoria

10:15-11 Övning ”bioackumulering” – var hamnar miljögifterna?

11-12:15 Matlagning och lunch ute

12:15-12:45 Övning ”Rena vatten” – brygg ditt te av sjövatten

12:45-13:15 Städa stranden, info mikroplaster och allemansrätt

Mer information:

Anna Hermansson, skogskonsulent, Blekinges distrikt, Skogsstyrelsen, 0457-45 51 98 anna.hermansson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036 – 35 94 93, 073 – 029 84 92, 036-35 93 00 (växel), peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum