Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skolval 2018 är igång! Ta chansen och besök en skola i ditt län där elever provar på att rösta.

Dela

Den här veckan får över en halv miljon unga runt om i Sverige börja rösta i skolval. Missa inte tillfället att prata med elever om politik, samhällsengagemang och demokrati på en skola i ditt län.

Nästan 1 700 skolor i inte mindre än 271 kommuner har anmält sig till att delta i skolval mellan 27/8-7/9. Det innebär att 8 av 10 elever går på en högstadie- eller gymnasieskola som tagit chansen att rusta sina elever i demokratifrågor och att ta ställning i samband med skolval.

- Det är oerhört positivt att så många skolor tagit sitt demokratiuppdrag på allvar. Upp emot 600 000 elever kan delta i Skolval 2018. Det är en riktigt bra tillfälle för skolorna att prata både demokrati, politik och inflytande samt låta eleverna på ett konkret sätt vara med om hur valprocessen går till, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

- Vi har pratat med flera skolor som är aktiva under valveckorna och vi får mycket positiv respons. Det är roligt att ta del av engagemanget och att elever tar så stort ansvar för att genomföra skolval på så många ställen, säger Jill Vennelin, projektledare på Skolval 2018.

Skolorna bestämmer själva när de under vecka 35 och 36 ska hålla valet. Många väljer att genomföra det på fredagen i vecka 36 i så nära anslutning till det ordinarie valet till riksdag, kommun och landsting som möjligt. Resultatet presenteras efter att vallokalerna stänger den 9 september.

Ett urval av antalet anmälda skolor i olika städer, som ska delta i skolval runt om i Sverige:

Stockholm 370 st
Göteborg 87 st
Uppsala 64 st
Malmö 56 st
Kalmar 41 st
Gävle 35 st
Gotland 11 st
Halmstad 16 st
Luleå 13 st
Norrtälje 10 st
Landskrona 11 st
Östersund 11 st

Här är hela listan  över vilka skolor i årskurs 7-9 och gymnasiet som deltar. Sök på län och se hur många och vilka skolor i ert område som är anmälda. 

Fakta Skolval
Skolval är ett simulerat val som genomförs bland skolelever i samband med att ordinarie val hålls. Det arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare.

Fakta Skolval 2018
Skolval 2018 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

Tips  på aktiviteter och material inför, under och efter skolval.

Läs mer om Skolval 2018

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Liedbergsgatan 4
352 30 Växjö

010 160 10 00https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF:s flytt klar: Kultur- och demokratiminister Amanda Lind inviger i Växjö16.4.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

Sommaren 2017 beslutade regeringen att flytta Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, från Stockholm till Växjö. Den 24 april inviger kultur- och demokratiminister Amanda Lind de nya lokalerna. - Omlokalisering av en hel myndighet är en utmaning på flera sätt. Men, vi har i dag en väl fungerande verksamhet i Växjö, med kunniga och engagerade medarbetare. Vi har också nya och ändamålsenliga lokaler, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg. MUCF är en av flera myndigheter som omfattades av 2017 års beslut om omlokalisering av hela eller delar av verksamheten från Stockholm till andra delar av Sverige. För MUCF innebar beslutet att hela verksamheten med ett 70-tal anställda flyttades. Efter att delar av verksamheten funnits i tillfälliga lokaler är, sedan februari i år, all verksamhet samlad i centrala Växjö. Nyligen skickade myndigheten också sin slutredovisning av arbetet med omlokaliseringen till regeringen. Den visar att myndigheten har rekryterat över 60 personer un

Svårt för många unga utrikes födda att klara utbildning och komma in på arbetsmarknaden14.3.2019 09:47:43 CETPressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ser allvarligt på de skillnader som fortfarande finns mellan unga utrikes födda och unga inrikes födda när det gäller resultat i skolan och möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden. Det framkommer i myndighetens nya rapport Hitta vägen! Ung idag 2019 – en studie om ungas väg genom skolan till arbetslivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum