Transportföretagen

Skolverket inrättar nationellt programråd för sjöfartsbranschen

Dela

För varje yrkesprogram i gymnasieskolan finns det ett nationellt programråd. Programråden stärker samarbetet mellan gymnasieskolan och arbetslivet, för att yrkesutbildningarna bättre ska motsvara arbetslivets behov. Skolverket har nu bildat ett råd för riksrekryterande utbildningar och Transportföretagen har nominerat två personer till rådet.

Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen

- För knappt två år sedan framförde vi önskemål till Skolverket om att skapa ett programråd för sjöfartens utbildningar på gymnasienivå. Sjöfartsutbildningen är en riksrekryterande utbildning med egna examensmål, varför den skiljer sig en del från övriga yrkesutbildningar. Gymnasieutbildningarna är oerhört viktiga för hela kompetensförsörjningskedjan inom sjöfarten. Det finns idag en stor brist på flera yrken inom sjöfarten, till exempel matroser och motormän, och här kan branschen bidra med kunskap och erfarenheter för att stärka gymnasieutbildningarna som är basen för hela utbildningskedjan, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning på Transportföretagen.

- Skolverket har arbetat med frågan under en längre tid och vi har nu fått det glädjande beskedet att ett råd för riksrekryterande utbildningar har kommit till stånd där sjöfartsutbildningen är en av de utbildningar som ingår, fortsätter Caj.

- Våra nya representanter i programrådet är två mycket erfarna medarbetare, Eva Ohlsson och Tomas Tärnfors som båda arbetar nära de sju sjöfartsgymnasier som finns i Sverige och de har en gedigen kunskap om kompetensförsörjning och utbildningsfrågor. Dessutom har vi sedan tidigare två representanter i det nationella programrådet för fordons- och transportprogrammet, säger Caj.

De tretton nationella programråden diskuterar och ger råd till Skolverket i olika frågor som rör yrkesutbildning. Det kan exempelvis handla om analyser av utbildningar utifrån arbetsmarknadens behov, yrkesutbildningarnas innehåll eller utformning av stöd till handledare. Skolverket använder synpunkter och förslag från de nationella programråden som underlag för regeringsredovisningar, stödmaterial och olika beslut.

Skolverket utser programrådens ledamöter. Dessa har i sin tur nominerats av arbetsgivarorganisationer, arbetstagarorganisationer, branscher och myndigheter. De är representanter från arbetslivet med kunskap om programmens yrkesområden, till exempel som ansvariga för utbildnings- eller kompetensförsörjningsfrågor.

Fakta om Skolverkets råd för de riksrekryterande utbildningarna
I detta läge ingår, förutom Sjöfartsutbildningen, även Flygteknikutbildningen, Marintekniska utbildningen, Tågteknikutbildningen och Utbildningen för samiska näringar. Ett första rådsmöte kommer att äga rum den 17 februari.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen
Ladda ned bild
Caj Luoma, Transportföretagen
Caj Luoma, Transportföretagen
Ladda ned bild
Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen
Ladda ned bild
Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Fusk och fel med reseavdrag kostar 3,1 miljarder kronor per år och missgynnar resenärer i kollektivtrafiken8.11.2022 13:15:51 CET | Pressmeddelande

Trots massiv kritik väljer regeringen att i den budget som presenterades idag att backa och riva upp tidigare riksdagsbeslut om att införa en neutral skattereduktion oavsett färdmedel. När regeringen nu backar och behåller det tidigare kritiserade reseavdraget gynnas de som fuskar och felar. Skatteverket visade i våras att 44 procent av kostnaderna för reseavdraget beror på fusk och fel, till en förväntad kostnad på 3,1 miljarder kronor per år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum