Skolverket

Skolverket kräver tillbaka 15 miljoner efter brister i yrkesförarutbildning

Dela

28 kommungrupper som anordnar yrkesförarutbildning med statsbidrag får nu återkrav från Skolverket på totalt drygt 15 miljoner kronor. Totalt omfattas 240 kommuner av återkravet. Beslutet grundas på kontroller som konstaterar att eleverna inte fått det arbetsplatsförlagda lärande som är ett villkor för att få statsbidraget.

Uppdatering 2019-11-12: Skolverket ser över beslut om återkrav av statsbidrag för yrkesförarutbildning

- Vi ser allvarligt på att eleverna inte får det arbetsplatsförlagda lärande som ska ingå i deras utbildning. Det är nu viktigt att kommunerna tar till sig det här beslutet och åtgärdar de brister som finns i yrkesförarutbildningarna inom komvux, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

Många kommuner får återkrav

Skolverket har kontrollerat den statsbidragsfinansierade yrkesförarutbildning som kommunerna genomförde under 2018. 255 kommuner indelade i 32 kommungrupper har ingått i kontrollen. Av dessa är det 28 kommungrupper, totalt 240 kommuner, som får beslut om återkrav.

- Vi har sett att eleverna antingen inte har haft något arbetsplatsförlagt lärande alls eller i en för liten omfattning. Det finns även fall där kommunerna inte vet om eleverna har fått det arbetsplatsförlagda lärandet eller inte, säger Andreas Spång.

Kontroller kan komma att utökas

Totalt har 296 elever ingått i kontrollen. Skolverket har därmed tittat på en tredjedel av de elever som slutfört en statsbidragsfinansierad yrkesförarutbildning under 2018. Framöver kan Skolverket komma att genomföra ytterligare kontroller för att säkerställa att eleverna får den utbildning de har rätt till.

Mer om yrkesförarutbildning och statsbidraget

Totalt beviljade Skolverket drygt 144 miljoner kronor i statsbidrag till yrkesförarutbildning för 2018. Statsbidraget för yrkesförarutbildning är en del av regionalt yrkesvux där kommuner i samverkan planerar och bedriver utbildning i kommungrupper om minst tre kommuner. Ett syfte med statsbidraget är att ge vuxna elever möjlighet att gå yrkesförarutbildningar inom komvux på gymnasial nivå som leder till kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Ett villkor för statsbidraget är att omfattningen av det arbetsplatsförlagda lärandet ska vara minst 15 procent av en elevs sammanhållna yrkesutbildning.

För mer information

www.skolverket.se

Kontaktuppgifter

För frågor till Andreas Spång kontakta Skolverkets presstjänst 08-527 333 00

Nyckelord

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Fleminggatan 14
106 20 Stockholm

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Skolverket kräver tillbaka 1,1 miljoner efter kontroll av Al-Azhar30.9.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Skolverket beslutade i vintras att genomföra en fördjupad kontroll av Al-Azhar Stiftelsen i Örebro, Al-Azhar Stiftelsen i Vällingby samt Edinit AB som är ett dotterbolag till Al-Azhar Stiftelsen i Vällingby. Kontrollen har visat på brister i den interna dokumentationen vilket får till följd att Skolverket har beslutat att kräva tillbaka totalt 1,1 miljoner kronor i utbetalda statsbidrag för de tre skolhuvudmännen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum