Universeum

Skräcködlor i miniformat på Universeum

Dela

Universeum har fått stor tillökning i liten förpackning. Under sju månader har djurvårdarna väntat på att äggen ska kläckas. Och nu på fredag släpps ungarna ut i sitt nya hem. Samma dag tjuvstartar vi dessutom årets halloweensatsning Creepy Science!

En nykläckt panterkameleont.
En nykläckt panterkameleont.

Under hösten har flera panterkameleontungar kläckts på Universeum och nu på fredag 28 oktober ska de släppas ut i sitt nya terrarium på plan 4. Det är första gången Universeum har panterkameleontungar.

– Det är väldigt kul att äntligen få släppa ut och visa upp dem efter sju månaders väntan. De första äggen kläcktes för några veckor sedan men i och med att de är väldigt känsliga under första tiden kan vi visa upp dem först nu, säger Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare på Universeum.

Panterkameleonter kommer ursprungligen från Madagaskar och en av de allra mest färgsprakande kameleontarterna. Hanarna kan bli upp mot en halv meter långa. Men när de kläcks är de inte större än en lillfingernagel. Med en riktigt klibbig tunga fångar den sina byten som till största delen består av insekter och andra ryggradslösa djur. Forskare har nyligen upptäckt att även djur utan specialiserade gifttänder kan producera gift. Panterkameleonten är en av dem. I utställningen Dödliga skönheter finns pappan till ungarna, en praktfull hane, att beskåda. Förhoppningen är att de nya ungarna ska bli lika stora och vackra.

Slajm, kryp och experiment

Utöver tillskottet av små kameleonter har Universeum samma dag också premiär för höstens halloweensatsning. Förra årets succé Creepy Science kommer tillbaka. Hela huset får en kuslig makeover med läskigheter bakom varje hörn. Vissa kanske kommer synas ända från Korsvägen.

– I år har vi satsat mer än någonsin på halloween för att ge den bästa möjliga besöksupplevelsen. Vi har ännu fler spännande aktiviteter och roliga programpunkter än förra året, säger Eric Edblad, marknadschef på Universeum.

Det blir skräckpyssel, dundrande fysikshower, kladdigt slajm, blodiga quiz och möjligheten att komma nervkittlande nära spännande och kusliga kryp. Dessutom lanseras ett nytt koncept för i år: Not so Creepy Science för mindre gäster och de som kanske är lite lättskrämda. Där blir det ansiktsmålning, pyssel och lek för hela slanten. Under höstlovet ges också spännande och matnyttiga forskarföreläsningar med halloweentema. Ämnen som fobier, fladdermöss, spindlar och verklighetens Dracula behandlas i Snacka om forskning.

Se hela programmet och läs mer om årets Creepy Science på universeum.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En nykläckt panterkameleont.
En nykläckt panterkameleont.
Ladda ned bild

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum