MHF

Skrämmande hantering av rattfyllerilarm

Dela

P4 Väst rapporterar att polisen i Västsverige ofta prioriterar annat före inkomna rattfyllerilarm. Tillgänglig statistik visar att nästan hälften av larmen hamnar långt ner på prioriteringslistan. MHF tycker att det är skrämmande att ett brott som innebär omedelbar livsfara i trafiken inte tas på större allvar.

P4 Väst rapporterar att polisen i Västsverige ofta prioriterar annat före inkomna rattfyllerilarm. Det sker varje vecka, enligt de 50-tal intervjuer som radiokanalen har gjort med poliser i regionen. Tillgänglig statistik visar att nästan hälften av larmen hamnar långt ner på prioriteringslistan. MHF tycker att det är skrämmande att ett brott som innebär omedelbar livsfara i trafiken inte tas på större allvar. Dessutom kan det här leda till att folk slutar att tipsa polisen om pågående rattfylleribrott.

Pågående rattfylleri ska naturligtvis ha högsta prioritet i polisarbetet. En berusad förare måste ses som ett omedelbart hot mot medborgarnas liv och hälsa. Den som larmar polisen om ett pågående rattfylleribrott ska kunna lita på att det leder till omedelbara insatser. Men hur ser det ut runt om i landet? Finns problemet bara i Västsverige? Knappast.

Polisens internrevision har i en rapport från mars 2021 kritiserat, att det saknas nationell statistik som visar andelen och antalet prio 1 och prio 2-larm som skrivs av med resursbrist. Rikspolischefen har därefter, med anledning av kritiken, gett uppdrag till polisregionerna att ta fram dessa siffror.

Det är idag alltför vanligt att personer som larmar polisen efter att ha sett kraftigt berusade förare få beskedet att det inte kan skickas ut en patrull. Många ringer till oss på MHF och vittnar om sina erfarenheter av detta problem. En följd av problemet kan bli att allmänheten slutar att larma och tipsa polisen om pågående allvarliga trafikbrott.

MHF kräver att rattfylleribrotten tas på större allvar av Polisen och att inkomna larm om rattfylleri leder till omedelbar åtgärd. Ingen ska behöva dö i trafiken på grund av nedprioriterade larm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 10 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

Bli inte blåst efter kräftskivan – hälften av alla alkomätare visar fel resultat4.8.2022 11:29:50 CEST | Pressmeddelande

Det är många som har köpt sig en alkomätare för att få ett svar på när man kan köra igen efter att ha druckit alkohol, speciellt nu i kräftskivetider. Det är därför mycket oroande att Tomas Jonsson, Sveriges ledande expert på alkoholmätarteknisk utrustning och VD på MHF Testlab som är ett av tre i världen ackrediterade testcenter av alkoholmätare, i TV4 Nyhetsmorgon kunde visa att hälften av mätarna inte fungerande. Flera stora teknikåterförsäljare säljer mätare som visar ett alldeles för lågt alkoholinnehåll i utandningsluften och på så sätt kan lura användaren till att köra även om denna i lagens mening faktiskt kan dömas för grovt rattfylleri. – Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på den svenska marknaden som är totalt odugliga för att mäta promillehalt och faktiskt kan lura användaren att begå lagbrott, säger Tomas Jonsson. Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av prod

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum