Uppsala kommun

Skräp på land blir skräp i Fyrisån

Dela

Uppsala har som första kommun i landet testat en skräpmätningsmetod för att se hur mycket av stadsskräpet som hamnar i Fyrisån. Mätningen genomfördes i somras och har nu analyserats.

- Vi är väldigt glada att de här mätningarna görs, så att Uppsalaborna får upp ögonen för hur deras vackra Fyriså behandlas som en soptunna. Det konstaterar Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, som tillsammans med Sofia Hellström, projektledare på Uppsala kommun, har genomfört undersökningen.

Två gånger i veckan under 12 veckor i somras genomfördes mätningen mellan Nybron och Islandsbron, genom att en djupläns sattes upp ovanför Islandsfallet och samlade in skräpet. Även sjögräset fungerade som skräpfälla då vattennivån var låg och sjögräset långt.
Resultatet blev totalt 4115 skräp där snabbmatförpacknings-relaterat och tobaksrelaterade skräp toppade listan med två tredjedelar.1163 fimpar samlades in. Siffrorna kan dock innebära ett stort mörkertal då en del skräp hamnar på botten.

- Som vanligt är det väldigt mycket plastpåsar och snabbmatsförpackningar som tyvärr slängts i ån. Det som förvånar oss är att det är en så stor mängd pantburkar som hittats i vattnet. Burkarna slängs alltså istället för att pantas, vilket ju är ett dubbelt slöseri av resurser, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

En gång i veckan räknades och kategoriserades även skräpet från Islandsbron, detta för att se om något tagits sig förbi länsen. Men djuplänsen fungerade bra och det var inte många skräp som identifierades där.

- Om det inte vore för länsen hade allt troligtvis åkt ut vidare i ån, Ekoln och Mälaren och hamnat på botten. Nu har vi utvärderat metoden, och nästa steg är att utveckla fler skräpfällor som vi planerar att testa nästa sommar. Utmaningen ligger i att det ska vara smidigt att ta upp allt skräp som samlats i skräpfällorna, säger Sofia Hellström, projektledare Uppsala kommun.

Skräpmätningsmetoden är framtagen av Håll Sverige Rent och Statisticon. Uppsala blev första kommun att prova metoden som fortsättningsvis är tänkt att användas av fler kommuner.

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Release av Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst av Johanna Uddén16.1.2020 15:30:42 CETPressinbjudan

Datum: Onsdag 22 januari Tid: 17.00 Plats: Bror Hjorths hus, Norbyvägen 26 Invigningstal: Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande. Anna Ehn, chef för offentlig konst leder ett samtal om boken med Johanna Uddén. Releasen är ett samarbete med Bror Hjorts hus. Fotografierna i boken är tagna av Stewen Quigley. – Det är viktigt att använda vår offentliga konst och se till att fler får njuta av den. Jag tänker att den här boken kommer att leda till att både barn och vuxna får upp ögonen för den fina konstskatt som finns runt om i vår kommun, säger Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande (MP) Mod, minnen och äventyr är en lättläst konstbok för barn och vuxna om utvalda offentliga konstverk i Uppsala kommun. Boken kan användas för egna konstpromenader. Den kan även användas i skolor och på förskolor. – Konst är viktigt för alla, oavsett ålder eftersom konst handlar om livet Jag saknade något om konst i Uppsala som vände sig till barn. Jag presenterade min idé för de ansvariga på Uppsala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum