Håll Sverige Rent

Skräpdykets dag sätter fokus på skräp i havet

Dela

På lördag den 30 september anordnas Skräpdykets dag i Lysekil. Bakom arrangemanget står stiftelsen Håll Sverige Rent och dyklubben Dive Team i Lysekil. Tillsammans vill de uppmärksamma frågan om skräpet i våra hav.

– Att se dykare plocka upp skräp vid vår egen kust är en riktig ögonöppnare för hur vi lever i dag. Våra hav är fulla med skräp och vi vill uppmärksamma problemet med den marina nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Runt 30 dykare har redan anmält sig för att vara med på själva skräpdyket nere vid Havsbadsparken. Uppe på land står Vattenmannen och Speed samtidigt för underhållning. Med lekfullhet och musik kommer de berätta om livet under ytan och om skräpet som dykarna hittar.

Dagen består inte bara av ett skräpdyk, utan även av en dykkurs och olika föreläsningar. Naturfotografen och programledaren Joakim Odelberg deltar i skräpdyket men kommer också att hålla en föreläsning om hotet mot haven.

– Det är fantastiskt vilket engagemang som finns för den här frågan. Alla insatser som får bort skräpet från våra hav och vattendrag är oerhört värdefulla. Jag hoppas att många kommer till hamnen för att kolla vad dykarna hittar, säger Johanna Ragnartz.

Skräpdykets dag är finalen på en skräpdykskampanj som Håll Sverige Rent har drivit under sommaren där 25 skräpdyk har genomförts över hela landet. Med kampanjen har Håll Sverige Rent velat få en bättre bild av hur skräpläget ser ut under ytan.

Skräpdyk och familjeunderhållning med Vattenmannen och Speed
Datum: lördag 30 september 
Tid: kl. 13.00
Plats: Mötesplats Havsbadsparken 

Om Skräpdykets dag
Skräpdykets dag genomförs som en del av projektet EU-projektet Ren Kustlinje där 34 partners i tre olika länder ska ta fram metoder både för att städa upp befintligt skräp och för att minska tillkomsten av nytt skräp. 

Om marin nedskräpning
Nedskräpningen av havet är ett allvarligt miljöproblem. Om vi inte gör något åt nedskräpningen riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, mätt i vikt. Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar.


Program Skräpdykets dag, lördag 30 september i Lysekil

09.00 AWARE Dive Against Debris
DiveTeam, Badhusgatan 16, Lysekil 
PADI specialty-kurs för dig som är dykare. Lär dig om dagens situation i våra hav och hur du som dykare kan bidra till en bättre framtid för nästa generation. 

11.00 – 11.15 Vad vet vi om skräp i haven?
DiveTeam, Badhusgatan 16, Lysekil
Eva Blidberg från Håll Sverige Rent berättar om nedskräpningen av haven och varför detta är ett allvarligt miljöproblem.  

11.15 – 12.00 Sea Shepherd 40 år 
DiveTeam, Badhusgatan 16, Lysekil
Emma Partanen, ansvarig för Sea Shepherd Sverige, berättar om organisationens senaste 40 år och nuvarande aktioner för att skydda och bevara marina ekosystem och djurarter. 

13.00 Skräpdyk och familjeunderhållning av Vattenmannen och Speed
Mötesplats Havsbadsparken 
Kom och se på när dykarna hämtar upp skräp från havets botten. Under tiden blir det underhållning av Vattenmannen och Speed som med lekfullhet och musik berättar om livet under ytan. 

15.00 – 15.20 Joakim Odelberg om hotet mot havet
DiveTeam, Badhusgatan 16, Lysekil
Naturfilmaren och programledaren Joakim Odelberg berättar om sitt arbete med att uppmärksamma den marina nedskräpningen. Under havskonferensen i New York i juni hade han en egen utställning om marint skräp i FN-skrapan.

18.00 After Dive med Sea Shepherd och DiveTeam

DiveTeam, Badhusgatan 16, Lysekil
Mingel och visning av filmen Mission Blue. Här ges även möjlighet att köpa produkter från Sea Shepherd.  

Kontakt:
Eva Blidberg, områdesansvarig Rent Hav, 072-551 64 71, eva.blidberg@hsr.se
Anna Grundén, områdesansvarig Ren Natur,  072-006 55 08, anna.grunden@hsr.se

Nyckelord

Kontakter

Eva Blidberg, områdesansvarig Rent Hav, 072-551 64 71, eva.blidberg@hsr.se

Anna Grundén, områdesansvarig Ren Natur, 072-006 55 08, anna.grunden@hsr.se

Bilder

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum