Skräpigt tänkt, regeringen!
Håll Sverige Rent har i tre år arbetat på uppdrag av regeringen med nationella informationskampanjer för att förebygga nedskräpning. Från årsskiftet tas pengarna för det arbetet bort. ”Det är oroväckande särskilt som människor i år har hittat ut i naturen och tagit med sig nedskräpningen dit”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Under åren 2018, 2019 och 2020 har Håll Sverige Rent haft ett särskilt regeringsuppdrag tillsammans med Naturvårdsverket för att arbeta förebyggande mot nedskräpning. Arbetet har lett till stora informationskampanjer med målet att höja kunskapsnivån och ändra attityder och beteenden bland allmänheten.
De effektmätningar som har genomförts och redovisats för myndigheterna visar att kampanjerna har varit framgångsrika och att allmänheten har fått en bättre kunskap om nedskräpningens negativa effekter. Särskilt unga mellan 18-29 år har påverkats av kampanjerna. Andelen som ser nedskräpning som ett problem ökade med 11 procentenheter mellan 2018-2019. Andelen unga som anser sig ha hög kunskap om nedskräpningens effekter ökade med 6 procentenheter.
”Sedan 60-talet har Håll Sverige Rent varit den viktigaste rösten i det förebyggande arbetet mot nedskräpning. Men utan pengar går det inte att nå ut brett i samhället. Det är oroväckande att regeringen inte visar ett större intresse för det här arbetet”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Under samarbetets gång har regeringen satsat 20 miljoner kronor per år på informationskampanjerna. Dessa pengar uteblir från årsskiftet 2020-2021. Följden blir att det från och med 2021 riskerar att inte kunna genomföras några rikstäckande kampanjer för att förebygga nedskräpning i Sverige. Förebyggande informationsinsatser är något som lyfts som en viktig del i EU:s engångsplastdirektiv, som ska implementeras nästa år i Sverige.
”Det är en märklig prioritering av en regering som säger sig ta nedskräpningen av plast och annat på allvar. Skräpet skadar natur och djur, förstör våra hav, gör våra städer otrygga och kostar kommunernas skattebetalare miljarder att städa upp. Det här är större än ett miljöproblem och förebyggande insatser bör prioriteras upp på Regeringskansliet”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
MER INFO om Skräpigt Tänkt!
Håll Sverige Rent har lanserat kampanjen ”Skräpigt tänkt!” för att få regeringen att inte stryka satsningen för att minska nedskräpningen i Sverige.
Mer info finns på hsr.se/upprop
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.sePontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Gävle är årets Håll Sverige Rent-kommun4.12.2020 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Gävle vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun. Priset delades ut under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan i dag.
Fem tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2020 14:51:31 CET | Pressmeddelande
Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Flen, Gävle, Kalmar och Ystad chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut nu på fredag den 4 december under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan.
Parker och naturområden skräpigare under corona17.11.2020 09:57:29 CET | Pressmeddelande
I en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort går det att se vissa effekter som coronapandemin har haft på nedskräpningen.
Här är årets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor11.11.2020 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart! Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium är Mjölnartorpets förskola i Karlstad, Läroverket i Hudiksvall och Nicolaiskolan i Helsingborg. Vinnarna utses av Håll Sverige Rent i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.
De kan vinna årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola21.10.2020 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Om tre veckor har 13 förskolor och skolor runt om i Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
1300 skolor och förskolor tävlar om att bli årets mest hållbara13.10.2020 14:47:36 CEST | Pressmeddelande
Om knappt en månad har förskolor och skolor runt om i hela Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum