Håll Sverige Rent

Skräprapporten 2017: Nedskräpning är ett ökande problem

Dela

Åtta av tio svenskar upplever att nedskräpningen är ett problem. Dessutom visar mätningar att det blir skräpigare. Det framgår av årets Skräprapport, som Håll Sverige Rent släpper i dag.

– Väldigt många människor i Sverige störs av skräp på gator, i parker och i naturen. Förutom trivseln skadar nedskräpningen också djuren och miljön, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

En Sifo-undersökning som Håll Sverige Rent har låtit genomföra visar att hela 82 procent upplever att nedskräpningen är ett problem.

Flest anger att det är skräpigt på gator, torg och trottoarer, längs bilvägar och vid återvinningstationer. Men många upplever att det också är skräpigt i parker, friluftsområden och övriga naturområden.

– Alla kan bidra till att lösa nedskräpningen – genom att helt enkelt låta bli att skräpa ner. Det är hög tid att satsa mer på att förebygga nedskräpning. Vi hoppas att fler tar efter de kommuner som arbetar aktivt med att både mäta och förebygga nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Rapporten visar också att nedskräpningen ökar. I genomsnitt hittades 6,01 skräpföremål per tio kvadratmeter i tolv svenska städer som mätte nedskräpningen tillsammans med Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån under 2016. Nästan 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat och består av fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor.

För mer information:

Läs hela Skräprapporten 2017 här.

Här hittar du Håll Sverige Rents statistikportal

Om Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns mätningar

2016 genomfördes totalt 34 mätningar med Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns metoder. Tolv stora tätorter och nio parker deltog i mätningar av nedskräpning i stadskärnor och stadsparker. Utöver det deltog fyra förorter i de så kallade förortsmätningarna och åtta kommuner använde parkmätningsmetoden för att mäta andra öppna ytor som exempelvis en tågstation, en återvinningsstation, en skolgård med mera.

Om Sifo-undersökningen

Webbundersökning, 1000 personer. Frågan som ställdes var ”Var tycker du det är skräpigt?” Flera alternativ kan markeras. Svaren var:

Gator, torg och trottoarer: 65 procent
Parker: 41 procent
Friluftsområden:31 procent
Övriga naturområden: 21 procent
Längs bilvägar: 64 procent
Vid återvinningsstationer: 60 procent
Annat: 5 procent
Jag tycker inte det är skräpigt: 3 procent

Om Håll Sverige Rent

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar. Vår vision är ingen skräpar ned.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Årets skräpplockardagar drar igång - många plockar skräp5.2.2019 08:00:00Pressmeddelande

I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent. Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum