Håll Sverige Rent

Skräprapporten 2017: Skräpet i städer ökar

Dela

Nedskräpningen i städer fortsätter att öka, erfar Håll Sverige Rent. Mellan 2015 och 2016 har den genomsnittliga nedskräpningen ökat med 13 procent i de kommuner som mäter skräp. Det visar årets Skräprapport. Tobaksskräp dominerar stort på marken.

– Vi kan se att skräpet i städer som mäter generellt sett ökar. De kommuner som mäter jobbar ofta aktivt mot skräpet. Hur ser det då ut i alla de kommuner som inte mäter? säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I genomsnitt hittades 6,01 skräpföremål per tio kvadratmeter i de tolv svenska städer som mätte nedskräpningen tillsammans med Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån under 2016. Förra året var genomsnittet 5,31 skräpföremål per 10 kvadratmeter. Det innebär att den genomsnittliga nedskräpningen har ökat med 13 procent och att nedskräpningen ökar för andra året i rad.

Nästan 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat och består av fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor. Inte minst i många parker är nedskräpningen ett stort och växande problem. En vanlig sommardag kan det till exempel finnas 20 000–30 000 fimpar bara i Drakenbergsparken i Stockholm. Det visar den skräpmätning som gjordes där under en vecka i juni förra året.

Det finns dock goda exempel som går mot strömmen. I de förorter som mätte skräp 2016 har skräpet generellt sett minskat, både när det gäller antalet fimpar och övrigt skräp. I Skärholmen i sydvästra Stockholm har nedskräpningen minskat rejält det senaste året, tack vare ett projekt som drivits under namnet Lyft 127.

– Det är tydligt att satsningarna i Skärholmen har varit framgångsrika. Genom Lyft 127 har stadsdelen lyckats engagera ungdomar och skapa roliga aktiviteter som har resulterat i minskad nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.

Under 2016 mätte tjugo kommuner runt om i landet nedskräpningen i olika miljöer tillsammans med Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån. Mätningarna i stadsmiljö genomförs på 200 mätpunkter som studeras under två till fyra veckor under året. På så vis går det också att jämföra nedskräpningen över tid för att se förändringar. De kommuner som mäter skräp arbetar ofta även förebyggande mot nedskräpning.

För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, telefon 072-565 44 05

Skräprapporten 2017 hittar du här.

Fyra tips för att stoppa nedskräpningen
1. Skräpa inte ner.
2. Våga vara jobbig. Säg till om du ser någon skräpa ner.
3. Plocka upp skräp som du ser.
4. Ring din kommun om det är mycket skräp.

Om Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns mätningar

2016 genomfördes totalt 34 mätningar med Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns metoder. Tolv stora tätorter och nio parker deltog i mätningar av nedskräpning i stadskärnor och stadsparker. Utöver det deltog fyra förorter i de så kallade förortsmätningarna och åtta kommuner använde parkmätningsmetoden för att mäta andra öppna ytor som exempelvis en tågstation, en återvinningsstation, en skolgård med mera.

Läs mer på Håll Sverige Rents statistikportal.

Om Håll Sverige Rent
Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar. Vår vision är ingen skräpar ner.

De kommuner som mätte skräp i stadsmiljö tillsammans med Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån 2o16 (de kommuner som mäter kan variera från år till år):

 • Borås
 • Gävle
 • Göteborg
 • Jönköping
 • Kristianstad
 • Luleå
 • Nacka
 • Norrköping
 • Stockholm
 • Södertälje
 • Uppsala
 • Örebro

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum