Europaparlamentet

Skydd av EU:s budget: Europaparlamentet redo att dra kommissionen inför rätta

Dela

Parlamentet är berett att vidta rättsliga åtgärder om kommissionen skulle fortsätta fördröja tillämpningen av villkorlighetsordningen för rättsstatsprincipen kopplat till EU:s budget.

I en resolution som antogs på torsdagen med 529 röster för, 148 emot och 10 nedlagda röster påminner ledamöterna om att de medlemsländer som inte respekterar rättsstatsprincipen riskerar att påverka den ekonomiska förvaltningen av EU-budgeten. De varnar EU-kommissionen för att om den inte uppfyller sina skyldigheter enligt den rättsligt bindande förordningen om villkorlighet och inte vidtar alla lämpliga åtgärder för att försvara EU:s ekonomiska intressen och värden, kommer parlamentet "att betrakta detta som en underlåtenhet att agera" och dra kommissionen inför rätta enligt artikel 265 i EUF-fördraget.

Parlamentsledamöterna insisterar på att de befintliga reglerna om rättsstatsprincipen måste tillämpas och inte kan bli föremål för antagandet av riktlinjer, något som kommissionen för närvarande förbereder. Om kommissionen ändå anser att sådana riktlinjer är nödvändiga måste de enligt resolutionen vara klara senast den första juni i år, och parlamentet ska rådfrågas innan de antas. Ledamöterna upprepar vikten av att tillämpa rättsstatsmekanismen utan dröjsmål, särskilt med tanke på dess potentiella konsekvenser för de kommande utbetalningarna från återhämtningsfonden Next Generation EU.

Bakgrund

Den resolution som Europaparlamentet röstade om i dag sammanfattar den debatt som hölls vid det föregående plenarsammanträdet, där parlamentsledamöterna påminde kommissionen om att mekanismen för rättsstatens villkor redan har varit i kraft sedan den första januari i år.

Nästan alla talare i den debatten upprepade att förordningen är rättsligt bindande, oavsett Europeiska rådets ståndpunkt, som inte har någon rättslig verkan, och trots de pågående rättsliga förfarandena vid EU-domstolen, som inte hindrar verkställighet.

Rättsstatsmekanismen är ett nytt verktyg som är utformat för att skydda EU-medel från att missbrukas av regeringar som inte respekterar rättsstatsprincipen.

Mer information

Den antagna texten kommer att finnas här (25.03.2021)

Plenardebatten om villkorlighetsordningen för rättsstatsprincipen (videoklipp: 11.03.2021)

General regime of conditionality for the protection of the Union's budget

Europaparlamentets utredningstjänst EPRS – “Protection of the Union's budget in case of 'rule of law' deficiencies” (december 2020)

Europaparlamentets lagstiftningståg

Ljud- och bildmaterial för journalister

Nyckelord

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum