A Non Smoking Generation

Skydda ditt barn från den värsta epidemin!

Dela

Imorgon torsdag den 7:e april är det Världshälsodagen. 6 miljoner människor dör årligen världen över på grund av användandet av tobak. Bara i Sverige dör fler än en person i timmen. Utan att överdriva är detta Sveriges största epidemi. Jämför bara med Ebola som dödade ca 8 000 människor världen över. Här nedan ger vi tre konkreta tips på hur man kan skydda sina barn.

I dagens Sverige röker i genomsnitt var tredje gymnasieungdom i åk 2. Majoriteten börjar i åk 1. Ny skola. Nya kompisar – eller inte. Det är en ängslig tid när man står mitt emellan barn och vuxenliv och förväntningarna är höga från många håll. Det vi ser tydligt är hur tobak smittar. I vissa skolor är tobaksbruket så högt som 60–70%. Hur är det i den skola där ditt barn går? Eller ska gå? Kolla upp det i tid och prata med ditt barn!

1. Du behöver inte vara Sherlock Holmes

Nej det handlar om helt vanlig iakttagelseförmåga, om att se tecknen. Luktar kläderna rök? Tuggar ditt barn oftare tuggummi? Tar ditt barn sena och regelbundna kvällspromenader? Anar du ett mer omsorgsfullt användande av tandborsten eller har du kanske gjort fynd i form av snusdosor och cigarettpaket? Känner du dig det minsta tveksam, fråga. Fråga hellre en gång för mycket än tvärt om. Om du fortfarande känner dig tveksam eller orolig – ring kompisarnas föräldrar och ventilera dina funderingar. Du har inget att skämmas för och allt att vinna.

2. Ha det livsviktiga samtalet

Tobakssamtalet är ett av de viktigaste samtalen du kommer att ha med ditt barn och vi rekommenderar att du har det ett par gånger per år. Det är en bra chans att verkligen fråga, diskutera och ta reda på hur ditt barn ser på tobaksbruk och hur kompisarna resonerar. Och inte minst viktigt, en möjlighet att berätta hur du själv ser på rökning, snusning och andra droger – som har ett nära samband. Försök att lägga upp samtalet på ett sätt som ger barnet egna, konkreta argument att stå emot tobak med.

  • Prata om förebilder som inte röker och snusar.
  • Prata om hur dyrt det är att röka eller snusa.
  • Prata om hur ditt barn ska förhålla sig till kompisar som röker eller snusar.
  • Prata om belöningar för tobaksfrihet – sätt upp mål tillsammans.
  • Prata om hur tobak påverkar utseendet, dålig hy, sämre kondition, fula tänder och dålig andedräkt.
  • Betona självständigheten som följer av att inte använda tobak. Var öppen, engagerad och uppmuntrande.
  • Berätta om tobaksindustrin och hur de lurar, utnyttjar och förstör! Som konsument har man stor makt att påverka och vår erfarenhet är att ingen vill bidra till barnarbete, fattigdom och miljöförstöring.
  • Var tydlig med att du inte vill att ditt barn ska börja röka eller snusa.

Tobakssamtalet är viktigt att hålla oavsett om man som förälder röker eller snusar själv. Många tror helt felaktigt att man inte är trovärdig om man själv är tobaksbrukare.

3. Ställ krav på tobaksfri skoltid

Sist men inte minst, kolla upp och ställ krav på barnens skola! Vad har man för inställning till tobaksbruket och hur många av eleverna är det som röker? En snabb titt på skolgården brukar vara det enklaste sättet att avgöra hur det är ställt. En tobaksfri skoltid minskar risken radikalt för att smittas och luras in i ett livslångt beroende.

Nyckelord

Kontakter

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum