Funktionsrätt Sverige

Skyddet för våld mot kvinnor med funktionsnedsättning måste stärkas inom EU

Dela
I dagarna två, med start idag anordnar det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd en konferens på temat ekonomisk egenmakt och arbetet mot mäns våld mot kvinnor. ”Det är mycket positivt att Sverige genom ordförandeskapet lyfter den här viktiga frågan på högsta EU-nivå. Kvinnor med funktionsnedsättning glöms ofta bort när dessa frågor diskuteras. Trots att de är särskilt utsatta, både vad gäller ekonomiskt beroende och våld i nära relationer”, säger Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sveriges generalsekreterare.

Mörkertalen när det gäller kvinnFör att se det här innehållet från handikappforbunden-my.sharepoint.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.or med funktionsnedsättnings utsatthet är stor. Vi vet att kvinnor med funktionsnedsättning utsätts oftare än andra kvinnor för våld i nära relationer. Det kan handla om våld från en partner eller från till en vårdgivare, en assistent eller någon annan som kvinnan har en beroendeställning till.

Detsamma gäller den ekonomiska situationen för kvinnor med funktionsnedsättning. MFD och Jämställdhetsmyndighetens rapport från 2019 visar att kvinnor med funktionsnedsättning är överrepresenterade i den grupp vars disponibla inkomst understiger 60 procent av medianinkomsten, vilket är den relativa fattigdomsgränsen.

Stärkt EU-lagstiftning om våld mot kvinnor

Nu under det svenska ordförandeskapet för EU:s ministerråd förhandlas innehållet i ett lagstiftningsförslag om ett stärkt skydd för våld mot kvinnor. Syftet är att fylla luckor i lagstiftningen om våld mot kvinnor och flickor i hela Europeiska unionen, EU, särskilt när det gäller den juridiska definitionen av våldtäkt, erkännande av kvinnlig könsstympning som ett brott och lagföring av viktiga former av våld på nätet.

Funktionsrätt Sveriges är medlemmar i det europeiska samarbetsorganet, European Disability Forum, EDF, och där driver vi skärpningar i direktivet på främst tre punkter som särskilt omfattar kvinnor med funktionsnedsättning. Det handlar om att införa kriminalisering av tvångssterilisering inom EU, där 13 EU-länder fortfarande tillåter vissa former av tvångssterilisering. Vi vill också stärka den ram som har fastställts genom direktivet om brottsoffers rättigheter så att skyddet och stödet har ett funktionsrättsperspektiv och möter krav på tillgänglighet. Den tredje punkten handlar om behovet av forskning för att identifiera och därmed kunna förebygga grundorsakerna till våld mot kvinnor. Här bör kvinnor med funktionsnedsättningar särskilt uppmärksammas.

”Den europeiska rörelsen har stöd från kvinnorättsorganisationer för ändringsförslagen i lagen. Vi hoppas att den pågående konferensen blir en chans att få alla länder i EU att enas om ett stärkt skydd för kvinnor med funktionsnedsättning.Funktionsrätt Sverige arbetar vidare med denna så angelägna fråga här i Sverige på olika sätt. Vi startar nu ett projekt som heter Makten är min och som särskilt fokuserar på egenmakt och självbestämmande för kvinnor och icke binära personer med funktionsnedsättning. En viktig del i projektet är arbetet med att motverka våld i nära relationer”, avslutar Nicklas Mårtensson.

Läs mer om svenska ordförandeskapets konferens

Läs mer om EU kommissionens lagförslag (på engelska)

Läs mer om EDF:s ställningstaganden i frågan (på engelska)

Läs mer om Funktionsrätt Sveriges nya projekt Makten är min

Läs mer i vår rapport Respekt för rättigheter

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 medlemsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor.Vårt mål är ett samhälle för alla.

 

 

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Norge visar vägen när Funktionsrättskonventionen ska bli lag18.1.2024 14:21:57 CET | Nyheter

Funktionsrättskonventionen är äntligen på väg att bli lag. Men det gäller inte Sverige utan vårt grannland Norge, där regeringens expertkommitté i måndags överlämnade sina förslag om att konventionen ska komma in i den norska Människorättslagen. - Nu hoppas vi att den svenska regeringen tar rygg på Norge och tar steg mot att införliva funktionsrätten fullt ut med svensk lagstiftning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye